11/19/2020

Unió de Pagesos exigeix al Ministeri mesures contundents per evitar la malaltia de la llengua blava a Catalunya, que afecta oví i boví

Unió de Pagesos demana al Ministeri d'Agricultura mesures contundents contra la malaltia de la llengua blava, que afecta els animals bovins i ovins, i li exigeix que no permeti la sortida d'animals de les zones de l'Estat en les quals s'han detectat focus d'aquesta malaltia per tal d'evitar-la a Catalunya i a la resta de territoris no afectats. El sindicat recull aquestes peticions en les esmenes presentades a través d'Unió d'Unions al Projecte d'ordre del Ministeri sobre la llengua blava.
 
A l'Estat espanyol s'han detectat quatre focus del serotipus 8 d'aquesta malaltia, i al voltant dels quals s'han establert zones restringides als moviments d'animals. Les quatre zones de restricció  ocupen una franja que va des del País Basc fins a Osca i Saragossa.
 
Unió de Pagesos demana al Ministeri que no permeti en cap cas la sortida d'ovins i bovins de les zones afectades, tant si són per anar a sacrifici com per anar a una altra explotació o a una fira, i tant si han estat vacunats com si estan en quarantena o en altres condicions. El sindicat considera que només es podria permetre el sacrifici d'animals fora d'aquesta zona on s'han detectat els focus si no hi ha cap escorxador, i sempre que sigui dins de la mateixa província.
 
Unió de Pagesos també ha adreçat aquestes propostes als responsables del Departament d'Agricultura amb l'objectiu que les defensin davant del Ministeri.
 
Cal recordar que les vacunacions realitzades als animals ovins i bovins de Catalunya el 2008, moment en que la malaltia va començar a afectar els ramats, van causar importants efectes secundaris, amb feblesa, avortaments, i fins i tot la mort de moltes ovelles i la pèrdua de fertilitat de moltes vaques de races càrnies. Aquests efectes van durar diversos anys.
 
Per al sindicat, les administracions haurien de destinar un pressupost per compensar els ramaders que pateixen aquests efectes secundaris i perquè no sigui el productor qui hagi de carregar amb les conseqüències negatives.  
 
La vacunació preventiva davant el mateix serotipus, efectuada a Catalunya el 2016 per evitar l'entrada de la malaltia al país, va tornar a demostrar que hi havia una reacció negativa en molts ramats.
 
El sindicat alerta que aquests sectors pateixen una crisi de preus important des de fa uns anys, i uns forts perjudicis causats per la pandèmia de la covid-19, i que no tindrien capacitat per fer front a una nova crisi sanitària com a conseqüència dels efectes de noves vacunacions contra la llengua blava. En aquest sentit, Unió de Pagesos recorda la importància de la protecció del sector ramader català, que té cura del medi ambient i treballa al territori.