11/21/2020

Rebrotem, amb el suport d’Unió de Pagesos, lliura els diners recaptats en la campanya de ‘crowdfunding’ per als professionals agraris afectats per l’incendi de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià

Rebrotem, amb el suport d'Unió de Pagesos, repartirà els propers dies els diners recaptats en la campanya de crowdfunding a les 36 sol·licituds acceptades de professionals agraris que es van presentar a la convocatòria oberta per la plataforma el 14 de maig per tal que els titulars de les explotacions afectades per l'incendi del 26 de juny del 2019 a la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià poguessin accedir a dotacions econòmiques. La quantitat total que es distribuirà és de 112.112 euros, xifra que homenatja els cossos de seguretat i d'emergències que van treballar en l'extinció de l'incendi. En total, es van presentar 67 sol·licituds, de les quals 40 eren de professionals agraris, tot i que d'aquestes últimes se'n van descartar quatre perquè no van aportar la documentació que es va tornar a sol·licitar un cop finalitzat el termini, o bé perquè la parcel·la estava fora de l'àmbit d'afectació de l'incendi.

El portaveu de Rebrotem, Roger Heredia; el coordinador comarcal de la Ribera d'Unió de Pagesos, Ernest Cubells, i el responsable d'Organització d'Unió de Pagesos, Josep Carles Vicente, han explicat aquestes qüestions avui, en roda de premsa a través de videoconferència.

 Tenint en compte que amb les 36 sol·licituds acceptades no queda assignat tot l'import recollit en la campanya, Rebrotem treballa per poder repartir la resta de diners, amb l'establiment d'un import fixe, a les 27 sol·licituds restants que es van descartar perquè no complien els requisits de la convocatòria perquè no eren professionals o per als afectats per l'incendi que van presentar la DUN 2019 però no es van acollir a la convocatòria perquè no reunien els requisits de professionals agraris.
 
En aquest sentit, s'obrirà un breu període de temps per aquells que no complien els requisits de professional puguin presentar la documentació de la DUN 2019 identificant les parcel·les afectades per l'incendi.
 
Unió de Pagesos va posar els seus recursos a disposició de la iniciativa Rebrotem, promoguda per la gent del territori en solidaritat amb la pagesia afectada per l'incendi. L'objectiu de la iniciativa era coordinar diferents accions, des de la ciutadania, que ajudessin a restaurar l'ecosistema rural perdut en l'incendi. Aquesta iniciativa es va traduir en una campanya crowdfunding que va finalitzar el dia 29 de setembre del 2019 per poder revertir la situació de forma immediata, eficient i transparent. Fruit de la campanya es van elaborar unes bases per poder repartir aquests diners entre els afectats. Entre el 14 de maig i el 28 de juny va haver-hi el termini obert per presentar les sol·licituds.
 
Les persones beneficiàries d'aquests ajuts havien de ser titulars d'explotacions agràries afectades per l'incendi i haver patit danys en el potencial productiu de les seves explotacions. Les parcel·les afectades havien d'estar incloses a la Declaració única agrària (DUN) del 2019 del sol·licitant de l'ajut; les superfícies, prèviament a l'incendi, havien de ser productives, no podien estar abandonades en condicions deficients de cultiu, i també calia el compromís de recuperar el potencial productiu i el de dedicar tot l'import que es rebi de Rebrotem a aquesta finalitat.
 
Rebrotem va revisar la documentació presentada de tots els expedients, i en els casos necessaris, va sol·licitar als usuaris documents que no havien aportat. En el procés de la comprovació de la documentació de cada usuari, es va revisar que les parcel·les afectades estiguessin dins de la zona delimitada per l'incendi o en la seva immediatesa. Per aquest motiu, per cada polígon i parcel·la es van fer els creuaments entre les dades del Sistema d'informació geogràfica de parcel·les agrícoles (SIGPAC), per localitzar cada polígon i parcel·la, i les Parcel·les SIGPAC 2019-DUN 2019 i Capa incendis 1986-2019.
 
 
 
­Sol·licituds acceptades per municipis i hectàrees

POBLACIONSSol·licituds acceptadesHectàrees
BOVERA11132,67
FLIX439,72
GRANADELLA110,28
LA PALMA D'EBRE320,24
LA TORRE DE L'ESPANYOL522,31
LLARDECANS211,36
MAIALS836,43
RIBA- ROJA D'EBRE221,92
 36294,93