11/13/2020

La cultura és segura, el clam que ressona a les Terres de l’Ebre

Aquest matí, diversos representants del sector cultural de les Terres de l'Ebre s'han concentrat a la plaça Barcelona per reivindicar que "la cultura és segura" i que aquesta no s'ha de veure perjudicada per les mesures restrictives dictades pel PROCICAT arran de la crisi derivada pel Covid-19.

L'acte ha estat encapçalat per membre de la formació ebrenca de Quico el Célio, com Arturo Gaya o Kike Pellicer, que han interpretat jotes i la cançó de "La Farola", juntament amb altres músics del territori com Paco Prieto o Javier Ventura.

La resta de convocats, entre els quals en destaquen el director de la Banda Municipal de Música de Tortosa, Juanjo Grau, el pallasso Muniatto o els membres de la companyia de teatre de Los Navegantes, han dut tota mena d'atrezzo, instruments, disfresses, pancartes... per reivindicar la situació d'aturada amb la que es troba a dia d'avui el sector.

El manifest ha estat llegit per part de David Matheu, en representació del professorat del Conservatori de Música de Tortosa. Matheu ha explicat que "sota la feble excusa de la pandèmia ens trobem immersos en un continuat de mesures restrictives en contra de la cultura" i que "les limitacions que la política i l'administració ens estan imposant no són una altra cosa que el resultat del desconeixement i la manca de reconeixement i de respecte cap a un sector essencial de la societat".

Matheu ha recordat que "vivim en un país on la cultura ha estat tradicionalment menystinguda i on la inversió pública està a anys llum de la que s'efectua en altres països" i que "qui pensa que la cultura costa massa diners és perquè desconeix com de cara s'acaba pagant la ignorància".

En aquest sentit, també s'ha parlat de l'obligatorietat de l'ensenyament telemàtic de les escoles de música, art i dansa que generen un desemparament de cara als professors i els mateixos alumnes.

Matheu ha puntualitzat que "a hores d'ara no hi ha hagut cap brot de Covid-19 en un acte cultural" i que "lamentem que la cultura hagi estat una de les primeres peces sacrificades i això se'ns mostra en un alt grau de cinisme i de vergonya per escarni dels artistes i de la ciutadania on, sense anar més lluny, alguns càrrecs polítics assisteixen tranquil·lament a una beatificació massiva a la Sagrada Família de Barcelona".

El sector considera "ridícula" la xifra dels 17 milions d'euros que el govern espanyol va anunciar que destinaria mensualment, ja que "contrasta amb els 1.350 milions procedents de l'erari públic que el Tribunal Suprem ha donat per la plataforma del Càstor". Criticant així també l'augment del sou que s'ha atorgat a la família reial.

Acabant el seu discurs amb l'enumeració de totes les persones que directament o indirectament es troben relacionades amb el món de la cultura: escriptors, actors, ballarins, coreògrafs, pintors, músics, poetes, editors, gent del món del circ o de l'art del carrer, programadors culturals, mànagers, cantautors, galeristes, artistes plàstics, productors, escultors, ceramistes, dramaturgs, directors d'escena, restauradors d'art, fotògrafs, traductors, bibliotecaris, llibreters, cineastes, orfebres, joiers, dissenyadors tèxtils, dissenyadors gràfics, creadors o representants del sector audiovisual, entre d'altres.

Finalment, s'ha fet un minut de silenci i una fotografia de grup per reivindicar que la cultura és segura i és treball i per radiografiar l'èxit de la concentració.Tortosa, Terres de l'Ebre, 11 de novembre de 2020


Redactat per: Irene López