11/03/2020

Esquerra demana a la ministra Ribera que destini fons europeus per protegir el Delta de l’Ebre

El senador republicà Bernat Picornell, durant la sessió de control al govern espanyol, ha reclamat a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que "faci servir part dels 8.000 M€ de fons europeus de reactivació destinats a la preservació dels espais litorals, a fer totes les actuacions immediates, definitives i estructurals que requereix el Delta de l'Ebre per a la seva protecció".
Picornell ha preguntat a la ministra si pensa portar a terme aquestes actuacions amb els fons europeus del Pla de reactivació destinats a "Infraestructures i ecosistemes resilients". La ministra, en la seva resposta, ha donat a entendre que hi ha un compromís de fer-ho amb el pressupost ordinari i el Pla de recuperació.
El senador  però li ha recordat que "al projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per 2021 no apareix cap partida sobre actuacions a fer al Delta, com per exemple la restauració del Trabucador o la finalització del Camí de guarda de la Badia dels Alfacs".
A més l'ha advertit que "aquestes actuacions de protecció no tindran èxit si no van acompanyades d'un canvi en la política hidrològica de la Conca, que faci possible una major aportació de cabals d'aigua i un gran volum de sediments cap al Delta".
És per això que Picornell ha qualificat d'"inacceptable que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, en la revisió del Pla Hidrològic de la Conca no reconegui el problema de subsidència i regressió que hi ha al Delta". D'aquí que hagi demanat que "la CHE, arran de les al·legacions que està rebent, rectifiqui el contingut del Pla".
D'altra banda el senador republicà ha demanat a la Ministra que comparteixi i consensuï amb la resta d'administracions i entitats del territori el pla d'"Estratègia de Protecció del Front Litoral del Delta", que ha de presentar abans de finalitzar l'any.