11/10/2020

EL PSC EXIGEIX AL GOVERN DE LA GENERALITAT LA CONVOCATÒRIADELS AJUTS DE LA LLEI DE BARRIS


Carlos Trinchan, Secretari d'habitatge del PSC  de l'Ebre.:"Reclamem la posada en marxa dels ajuts de la llei de barris per tal de millorar les condicions de vida dels ciutadans que resideixen en els entorns urbans més fràgils, i que en les últimes convocatòries anaven dirigits també a territoris com el nostre que, per causa de la dimensió reduïda dels nuclis urbans, havien estat poc atesos, davant l'abandonament total dels nuclis degradats dels pobles i ciutats de l'Ebre per part del govern d'ERC i JuntsxCat. Amb els governs independentistes, les Terres de l'Ebre han anat a menys".

 

La Llei de Barris, impulsada pel Govern Maragall i aprovada pel Parlament el maig de 2004, estipula la creació per part del govern d'un fons financer adreçat a subvencionar el 50% del cost total de projectes de rehabilitació de barris del país, i pel programa viles amb projecte l'ajut ascendeix al 75% del cost total del projecte, la resta de la despesa va a càrrec dels ajuntaments. Aquesta intervenció global comporta aspectes com la rehabilitació física, la sostenibilitat ambiental, el benestar social i la dinamització econòmica.

 

Setze anys després de la seva aprovació, les poblacions de l'Ebre que s'han pogut acollir als ajuts  han rebut un total de 17 milions d'euros en programes adreçats  a la millora dels seus barris i Nuclis Antics. Pobles i ciutats  com Tortosa, Móra d'Ebre, Ulldecona i Flix, concretament aquest darrer municipi va rebre l'última línia d'ajuts de la llei de barris que data de la convocatòria del 2010, en la que la Generalitat  va concedir 2,85 milions d'euros a l'Ajuntament de Flix.

 

"Si això era important quant es va fer, i que la Generalitat ha enterrat en un calaix, ja que des del 2010 últim any del Govern Montilla no ha sortit cap altra convocatòria,  tot i estar vigent aquesta llei, ara ja és de vital necessitat que la Generalitat actuï donat el context actual de falta d'inversió privada provocat per la crisi econòmica arran de la pandèmia. No és de rebut tenir uns pobles embellits i degradats per la manca d'inversions de la Generalitat. Ha afirmat Carlos Trinchan.

 

Una de les grans virtuts d'aquesta Llei estableix la creació del Fons de foment del programa de barris i àrees urbanes d'atenció especial, un instrument de col·laboració institucional i financera de la Generalitat amb els projectes d'intervenció que vulguin emprendre els diversos municipis.

 

En aquest sentit, Manel de la Vega ha afirmat que "si el PSC guanya les eleccions i podem formar Govern impulsarem la llei de Barris i revertirem les retallades que han ferit de mort el projecte que tenia l'objectiu de millorar les condicions de vida dels ciutadans que resideixen en els entorns urbans més fràgils".