11/12/2020

Conclouenels cribratges als centres educatius de la ciutat de Tortosa i Jesús amb un total de 6.652 proves fetes i un baix índex de positivitat

Els cribratges realitzats als centres escolars de Tortosa per part de l'Atenció Primària de l'ICS Terres de l'Ebre, sota la coordinació de la regió sanitària Terres de l'Ebre i la col·laboració del Departament d'Educació i l'Ajuntament de Tortosa, han finalitzat amb un total de 6.652 proves realitzades i 212 casos positius, el que suposa un 3,23% del total.


Mar Lleixà, gerent de la Regió Sanitària Terres de l'Ebre, ha destacat que malgrat els 212 casos positius "aquest cribratge ha servit per detectar asimptomàtics i reduir el risc de propagació als centres educatius". A més a més, ha destacat que "aquests cribratges ens han permès actuar sobre alguns dels focus, ja que en tres dels centres l'índex de positius superava el 10%, malgrat que en un terç del total de centres educatius el percentatge ha estat menor al 2%".


Respecte la finalització dels cribratges, Lleixà ha volgut recordar que "la situació epidemiològica que ens va empènyer a realitzar les proves ha canviat, ja que actualment estem en fase de mitigació, on no és aconsellable la seva realització".


Aquestes 6.652 proves s'han realitzat durant l'últim mes a persones d'un total de 16 centres educatius de la ciutat de Tortosa i a l'institut escola Daniel Mangrané de Jesús entre alumnes, personal docent, personal administratiu, monitors de menjadors i personal de neteja entre d'altres.


Pel que fa a als centres escolars, la directora dels serveis territorials d'Educació Montse Perelló ha valorat "que amb aquests cribratges als centres educatius hem vist que la transmissió no es produeix a dins de l'escola i, per tant, les coses s'estan fent bé i els protocols funcionen i això vol dir que tant els centres educatius com l'alumnat i les famílies estan fent una molt bona feina". Actualment, pel que fa a grups escolars a les Terres de l'Ebre les dades són que hi ha 38 grups confinats, 11 dels quals al Baix Ebre, 19 al Montsià, 7 a la Ribera d'Ebre i 1 a la Terra Alta.


L'alcaldessa de Tortosa també considera que les proves fetes als centres educatius, amb un índex de positius tan baix, permet afegir tranquil·litat a la ciutadania. Meritxell Roigé destaca el paper que en aquest sentit té la comunitat educativa. L'alcaldessa agraeix l'esforç fet pel departament de Salut i d'Ensenyament per haver dut a terme els cribratges massius en una població escolar tan gran com la de Tortosa perquè "això ens permetia tindre ben definida l'expansió de la malaltia entre la ciutadania, especialment en un moment en què el nombre de casos al territori va dibuixar un punt elevat durant diversos dies"