11/04/2020

Aubà: “La paralització de la variant de Gandesa és una gran vergonya històrica, responsabilitat del PSOE i PP”

El senador republicà Miquel Aubà, ha volgut replicar les declaracions del senador socialista Manel de la Vega a Ràdio Móra d'Ebr,e on reconeixia que la variant de Gandesa no és una prioritat als Pressupostos de l'Estat i a més demanava fer un front comú de parlamentaris ebrencs per reivindicar-la els anys vinents.
Aubà li ha replicat que "la paralització de la variant de Gandesa és una gran vergonya històrica, responsabilitat de PSOE i PP. Amb l'assignació als Pressupostos de l'Estat de 2021 d'una partida de 100.000 € el PSOE demostra el nul interès a tirar endavant una obra que fa vint anys que esperem".
El senador republicà ha afirmat que "Esquerra no participarem de la proposta de front ebrenc perquè l'únic que pretén el senyor de la Vega és tapar les vergonyes dels representants del PSOE i del PP que en vint anys dels seus governs han estat incapaços de fer res per la construcció de les variants de la N-420 de Gandesa, Corbera d'Ebre i Riudecols".
Aubà ha afegit que "nosaltres portem vint anys treballant per les variants i reclamant la seva construcció amb mocions a les Corts espanyoles i els ajuntaments; amb preguntes i interpel·lacions als ministres de PP i PSOE; i amb reunions amb secretaris d'Estat per demanar que reprenguessin les actuacions. Si no s'ha fet res és per la manca de voluntat política de PSOE i PP".
El senador republicà ha recordat que "la licitació de l'estudi informatiu previ del traçat d'aquestes variants, que sumen un total de 13,4 km, es va publicar al BOE de 25 de març de 2000, en la mateixa edició en què es publicà l'estudi de l'autopista AP-41 Madrid –Toledo, de 57 km, construïda per Florentino Pérez, i que va entrar en servei l'any 2006 per ser rescatada per l'Estat després de fer fallida l'any 2019. Mentre Florentino feia el seu negoci amb els amics del PSOE i del PP, aquí seguim esperant".
Aubà ha afegit que "durant la primera dècada d'aquest segle, als Pressupostos de l'Estat apareixien partides milionàries destinades a les tres variants, que progressivament anirien disminuint, i que mai s'acabaven executant; fins al punt que les tres van acabar desaparèixent dels Pressupostos. De fet, arran de preguntes per escrit que vaig formular al govern vam saber que en divuit anys els governs espanyols s'havien gastat un total de 334.000 € en la variant de Gandesa; 354.000 € en la de Corbera d'Ebre i 528.000 € a la de Riudecols; i que l'any 2012 per desídia, havien deixat caducar les Declaracions d'Impacte Ambiental".
Per últim el senador ha recordat que "al setembre de l'any 2018 em vaig reunir amb el secretari d'Estat d'Infraestructures del govern del PSOE, Pedro Saura, i aquest es va comprometre a adjudicar la redacció d'un nou estudi d'impacte ambiental de la variant de Gandesa. Fa dos anys i des de llavors no hem tingut cap novetat al respecte".