10/29/2020

Unió de Pagesos reprova que algunes entitats vinculades al sector productor de l’oli mimetitzin les pràctiques deslleials de la gran distribució, banalitzant l’oli de qualitat

Unió de Pagesos reprova que algunes entitats vinculades al sector productor de l'oli d'oliva a Catalunya reprodueixin les males praxis de les gran elaboradores i distribuïdores i ofereixin l'oli per sota del cost de producció, consolidant, així, l'estratègia d'utilitzar l'oli com a producte reclam per als consumidors.

Per exemple, aquest octubre el sindicat ha detectat que una cooperativa de segon grau oferia quatre garrafes de 5 litres d'oli verge extra de denominació d'origen a 19,95 euros la garrafa (transport inclòs), i que una cadena de supermercats que presumeix d'apostar per producte local, oferia la garrafa de 5 litres d'oli d'oliva verge extra arbequina a 28,75 euros i, la segona unitat, un 70 % més barata, és a dir a 8,63 euros.

El sindicat apunta que l'estudi Aproximación de los costes del cultivo del olivo, de l'Asociación Española de Municipios del Olivo [AEMO], amb dades actualitzades el 2020, recull que els costos de producció per l'oliverar tradicional —el majoritari a Catalunya— són superiors a 3 euros / kg d'oli (sense comptar el procés d'envasament, etiquetatge i transport). Amb aquesta dada a la mà, Unió de Pagesos insisteix en què urgeix una millor valorització del producte i en què és inacceptable que es continuïn endegant campanyes a costa de la pagesia i enfonsant cada cop més el preu.

El sindicat creu que aquestes pràctiques perjudiquen i banalitzen el valor afegit de l'oli d'oliva verge extra, especialment el que es troba sota el paraigua d'una denominació d'origen. Per altra banda, considera que tampoc no contribueixen a posicionar l'oli al lloc que li correspon en el mercat en tant que no transmeten al consumidor que el producte que es fa a Catalunya és d'un alt valor afegit i, conseqüentment, ha de vendre's a un preu just.

Unió de Pagesos ja fa temps que denuncia els preus ruïnosos del sector. Els productors d'oli d'oliva verge i verge extra ja fa anys que pateixen els efectes de campanyes d'ofertes de preu per part d'envasadors i la gran distribució que s'aprofiten de la seva posició de domini per utilitzar l'oli com a producte reclam. Aquest fet ha comportat que molts consumidors considerin que preus superiors als quatre euros per litre d'oli d'oliva verge extra ja siguin excessivament cars quan aquest era el preu mínim habitual d'aquest producte fa més de deu anys.

Per evitar-ho, Unió de Pagesos continua defensant que és imprescindible que el Govern de l'Estat estableixi en la Llei de la cadena alimentària a partir de quina quota de mercat es considera posició de domini; una petició que el sindicat ja va formular a partir del 2011, i que fins a dia d'avui no ha comptat amb el suport de les altres organitzacions sindicals agràries, ni ASAJA ni JARC-COAG, ni UPA.