10/01/2020

Unió de Pagesos exigeix a Agricultura que doni una resposta urgent als viticultors de les Terres de l’Ebre i del Priorat afectats pel cop de calor del juliol del 2019


Unió de Pagesos reclama al Departament d'Agricultura la posada en marxa de mesures urgents per compensar els viticultors de les comarques del Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta dels efectes que van patir les vinyes pel cop de calor del juliol del 2019. El sindicat recorda que després de la reunió que va mantenir amb el Departament el 15 de novembre del 2019, en la qual aquest es va comprometre a pal·liar la davallada de producció a través de l'adequació de mòduls de l'IRPF i de l'estudi de possibles ajuts de minimis, més d'un any després la Conselleria encara no ha habilitat cap de les mesures necessàries que va proposar el sindicat: crèdits a interès 0, un ajut directe i la reducció dels mòduls de l'IRPF. La davallada de producció va provocar pèrdues importants a les explotacions afectades a la campanya 2019/20. El sindicat considera que, com a Govern, la Conselleria d'Agricultura ha de donar resposta urgent als viticultors afectats.
 
Com a conseqüència del cop de calor que va afectar aquestes comarques el juliol del 2019, les vinyes i altres conreus llenyosos van haver de suportar temperatures molt altes durant el dia i amb humitats reduïdes, la qual cosa va comportar que les fulles i els fruits se socarrimessin, i una davallada important de producció.
 
Tot i que Unió de Pagesos va demanar reiteradament una reunió amb el Departament des del mateix juliol del 2019 per tractar la urgència d'aquesta qüestió, els responsables d'Agricultura i l'INCAVI només es van reunir amb les DO Terra Alta, DOQ Priorat i DO Montsant, i el sindicat no va ser convocat fins al novembre.
 
El sindicat segueix treballant perquè es modifiqui l'assegurança del raïm amb l'objectiu que inclogui adequadament el dany per cop de calor, a més d'altres danys com els causats pel míldiu i la malura (oïdi).