10/21/2020

Unió de Pagesos demana a Agricultura mesures per reduir l’impacte de la crisi de la covid-19 al sector boví

Unió de Pagesos traslladarà al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) la necessitat d'aconseguir un ajut de minimis per al sector boví de carn com a mesura per mitigar l'impacte econòmic que pateix el sector a causa de la problemàtica sanitària de la covid-19. El sindicat alerta de la baixada de preus en origen a les llotges i l'excedent d'animals de pes als engreixadors a causa de les limitacions en els canals de comercialització del sector, sobretot la restauració i l'hostaleria (afectats per la disminució del turisme durant els mesos d'estiu), la disminució del consum d'àmbit familiar i les dificultats per a l'exportació.

La crisi del sector es tradueix, alerta el sindicat, en una disminució del 24% del nombre de caps sacrificats en comparació al l'any anterior, segons dades del DARP. Això s'afegeix a què, en el mercat de reposició, es segueixen tenint mals resultats a l'hora de vendre els exemplars. Una situació, aquesta, fruit d'una demanda cada cop més selectiva i a ofertes que van vinculades a baixada de preus d'origen, a l'augment en els quilos d'entrega o en la qualitat del producte. És important destacar, també, la caiguda en les cotitzacions de les granges de cria que proporcionen els animals d'engreix.

Per altra banda, el nombre d'importacions de carn fresca i refrigerada ha disminuït un 13% durant el mes de juliol. Lligat a això, el sector ha viscut un increment del 5% en el volum d'exportacions, arribant a més de 135.000 caps de bestiar; un increment que, paradoxalment, no ha evitat que el preu mitjà d'aquests enviaments hagi caigut considerablement.

Unió de Pagesos considera que la situació actual del mercat del sector és crítica, tot i les mesures adoptades per la Unió Europea d'emmagatzematge privat per estabilitzar el mercat. Per això creiem necessària l'activació de mesures de suport per al sector del boví de carn i assegurar l'activació dels mercats i obtenció de preus que cobreixin el cost de producció i mitigar l'impacte econòmic que esta provocant la crisis sanitària actual en el sector.