10/08/2020

Unió de Pagesos aconsegueix el compromís de la consellera d’Agricultura per facilitar liquiditat als productors d’avellana i el suport per assegurar la continuïtat del sector


Unió de Pagesos ha aconseguit avui el suport de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, en el marc d'una reunió bilateral, per tal d'articular la moratòria d'un any en el pagament de quotes d'amortitzacions de crèdit de liquiditat i inversions que puguin tenir vigents els productors d'avellana, de manera que el Departament d'Agricultura assumeixi els interessos derivats d'aquesta demora en forma d'ajut de minimis.
 
El sindicat també ha rebut una resposta positiva de la consellera en la demanda perquè s'avanci als productors d'avellana el màxim possible en el pagament de la bestreta de la Política Agrària Comuna (PAC) abans d'acabar aquest mes d'octubre, tenint en compte la situació difícil per la qual passa el sector. La consellera també ha expressat el seu suport perquè el sector tingui continuïtat i els joves puguin assegurar el futur de les explotacions.
 
Unió de Pagesos ha insistit perquè es continuï desenvolupant el pla d'acció de l'avellana acordat amb la consellera al març del 2019, especialment l'aprovació de l'assegurança de rendiments de l'avellaner, que ha de permetre cobrir les davallades de producció provocades per adversitats climàtiques. Aquesta eina hagués permès pal·liar una part important de les davallades de producció dels darrers anys.
 
El sindicat ha traslladat a la consellera d'Agricultura la situació difícil que viuen aquest any les explotacions d'avellana. Cal recordar que la mala floració dels arbres a la primavera ha acabat provocant una davallada de producció del 70% d'una collita normal. A més, els condicionants comercials causats per la covid-19 i uns preus interns baixos a l'Estat espanyol, d'entre 1,7 i 1,9€ la lliura d'avellana, provoquen problemes de liquiditat a la pagesia per fer front a les despeses del cultiu.
 
Unió de Pagesos, juntament amb el Departament i l'Oficina Tècnica de l'Avellana, també han acordat treballar conjuntament per assegurar la continuïtat del sector a Catalunya.