10/05/2020

Tortosa commemora el primer d’octubre amb un acte institucional

Tortosa també s'ha sumat als actes en motiu de la commemoració de l'1 d'octubre del 2017, moment en el qual es va celebrar el referèndum per assolir la independència.

Tres anys després d'aquells fets, els consellers del govern segueixen empresonats i d'altres, juntament amb el President Carles Puigdemont, continuen a l'exili.

Per tal de reivindicar-ne la seva llibertat i amnistia, els representants dels diferents partits independentistes del consistori s'han sumat a aquest acte institucional per tal de llegir el manifest unitari de l'Associació Catalana de Municipis (AMI). Tot plegat, també en un dia molt marcat per la recent inhabilitació del MHP de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra.

El manifest l'ha iniciat l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, destacant que "aquell dia vam viure el dolor, la repressió, la injustícia i els intents fallits de l'Estat espanyol de silenciar les veus del poble". A continuació, el diputat al congrés del PDeCAT i exalcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha recordat que "no oblidarem la repressió política i "l'A por ellos" animat des del cap d'Estat" i que "els poders públics som els qui hem de garantir la democràcia, la justícia social i la llibertat".

Per la seva banda, el líder d'ERC a l'Ajuntament de Tortosa, Xavier Faura, destacà que "hem d'exigir la llibertat dels presos polítics el retorn dels exiliats perquè els tenen tancats amb ànim de venjança i no de justícia".

Per últim, el regidor de Movem Tortosa, Paco Vallespí, va dir que "l'1-O vam defensar les urnes, però, per sobre de tot, la democràcia" on "centenars de milers de persones rebutjaven la violència policial i demanaven justícia, democràcia i llibertat".

En acabar, en declaracions a la premsa, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va afegir que "sembla que cada octubre o cada tardor ens espera un nou atac per part de l'Estat. Avui recordem que en aquesta hora s'obrien els col·legis electorals i ho fem en aquesta plaça de l'1 d'octubre recordant el que va succeir aquell dia que vam poder votar, però també vam rebre una agressió molt desmesurada per part de l'Estat" i que "a més, dilluns es va inhabilitar el 131è president de la Generalitat de Catalunya pel simple fet de no haver enretirat una pancarta. És un fet absolutament lamentable, indigne d'una època com la que hauríem d'estar vivint en democràcia i on veiem que continuem estant atacats per un Estat i, per tant, hem de continuar reivindicant el nostre dret a poder votar com vam fer ja el 9-N o l'1-O".Tortosa, Terres de l'Ebre, 1 d'octubre de 2020


Redactat per: Irene López