10/30/2020

Teresa Jordà s'ha reunit avui amb la Taula Agrària per abordar les noves mesures de prevenció contra la COVID19

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha convocat aquest matí una reunió telemàtica d'urgència amb les organitzacions agràries representades a la Taula Agrària per abordar les noves mesures de prevenció contra la COVID19 anunciades pel Govern.

Amb aquesta reunió, el Departament d'Agricultura vol mostrar el seu suport a un sector que tant en el confinament total de la primavera passada com en aquest d'específic ha estat un dels més afectats pel tancament de bars i restaurants, que tenen en l'anomenat canal HORECA, el que serveix aquests establiments, la seva principal font d'ingressos.

Per reduir l'impacte del tancament d'aquest canal sobre els petits productors, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va crear al mes de maig una línia d'ajuts, dotada amb 4 milions d'euros, que consistia a comprar-los la mercaderia i cedir-la al Banc dels Aliments, de manera que també s'ajudaven altres sectors afectats per la crisi social provocada per la sanitària. Aquest ajut acaba avui.

Fruit d'aquesta iniciativa, fins al 20 de setembre, el programa havia cedit al Banc dels Aliments un total de 168,5 tones de carn i derivats, fruita, verdura, llegums, lactis, mel, fruita seca, cereals, 55.000 litres d'oli i 170.000 ous.

Els imports màxims de l'ajut eren de 100.000 euros per productor, societat agrària de transformació (SAT) i cooperativa, excepte per a les donacions d'oli d'oliva, la mel, la fruita seca i els embotits de porc, que tenien un màxim fixat per productor o soci de SAT de 8.000 euros i de 60.000 euros per al total de la SAT i cooperativa. El màxim d'aquests imports per a les entitats sense ànim de lucre o els elaboradors de productes lactis que compren exclusivament la llet a ramaders d'explotacions catalanes era de 20.000 euros.

Per poder aspirar a aquests ajuts, els productors han d'haver tingut una davallada de facturació de, com a mínim, el 30% (inclosa la facturació en línia) durant algun dels mesos dins del període comprès entre l'1 de març i el 30 de juny del 2020 en relació amb l'any anterior.

Carta als alcaldes demanant que mantinguin els mercats ambulants oberts

Una altra acció que s'ha dut a terme en aquestes primers hores després de conèixer les noves mesures de prevenció contra la COVID19 anunciades pel Govern és una carta enviada per la consellera Jordà als presidents dels conselles comarcals perquè la facin extensiva als alcaldes de la seva comarca, demanant que mantinguin oberts els mercats de venda no sedentària de tipus alimentari, els quals son competència municipal, i queden plenament autoritzats i vigents, ja que les activitats d'abastiment alimentari queden exemptes d'aquestes mesures.

En aquest sentit, Teresa Jordà insisteix a la carta en "la necessitat de no trencar la cadena alimentària en cap de les baules (producció, transformació, distribució, comercialització i consum) i és per això que el manteniment dels mercats setmanals és una necessitat".

Finalment, Teresa Jordà ha anunciat que en les pròximes hores mantindrà reunions telemàtiques amb tots els col·lectius del sector afectats.