10/27/2020

Rufián: “El Delta no pot esperar més i l’Estat ha de fer allò que no ha fet durant dècades per a protegir-lo”


Els diputats republicans al Congrés de Diputats, Gabriel Rufián i Norma Pujol es van reunir de manera telemàtica ahir a la tarda amb la Taula de Consens del Delta, després que també  ho haguessin fet fa unes setmanes amb el grup republicà  del Parlament de Catalunya.
Rufián ha valorat "molt positivament" la reunió i el nivell de coincidència amb la Taula. "El Delta no pot esperar més i l'Estat ha de fer allò que durant dècades no ha fet per a protegir-lo. Tindrà els estudis, els projectes i els diners per fer-ho, només manca la voluntat política". Ha dit.
El portaveu republicà s'ha compromès a "demanar al govern espanyol que el Pla que presentarà a finals d'any tingui un calendari d'actuacions, i sigui compartit i consensuat amb la resta d'administracions i entitats del Delta, on es puguin proposar o incorporar, si cal, més propostes".
"Esquerra  intentarem aprofitar la força negociadora que puguem tenir perquè el govern destini partides per a protegir el Delta i exigirem que es dediquin el màxim dels fons europeus també a aquest objectiu". Ha manifestat.
La diputada Norma Pujol ha recordat que algunes de les actuacions a fer al Delta són puntuals i immediates, com l'aportació de sorra al Trabucador, Illa de Buda i Marquesa, i d'altres a mitjà termini, com la transferència dels sediments. A més ha advertit que "l'Estat té l'obligació d'actuar per protegir el Delta davant l'emergència que pateix, i ara disposarà dels fons europeus de reactivació per protegir el litoral, una oportunitat única que no es pot desaprofitar".
Pujol ha volgut recordar que "la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) té una gran responsabilitat en la protecció del Delta que no pot defugir. Cal la creació d'un Pla integral de gestió de sediments de la Conca, i l'actuació immediata per redactar i executar els projectes de transferència de sediments cap a la desembocadura".
El grup d'Esquerra, des del mes de febrer passat, té demanada la compareixença de la presidenta de la CHE a la comissió de Medi Ambient del Senat però el PSOE encara no ha tramitat la demanda, fet que requeriran de nou perquè doni explicacions sobre l'actuació al Delta i la gestió dels sediments.