10/26/2020

Esquerra presenta mocions municipals rebutjant la llei de bombers de l’Estat

El president de la Federació de l'Ebre d'Esquerra Republicana, Alfons Montserrat, ha fet saber que "presentarem una moció a tots els ajuntaments rebutjant la invasió de competències que suposa la Llei de bombers de l'Estat proposada per Unidas Podemos que va rebre el suport de PP, Vox  i Ciutadans".
Segons Montserrat aquesta llei "suposa una pèrdua d'autonomia per aquells territoris que tenim un model propi de seguretat i emergències".
Així  el govern espanyol ha presentat dues propostes, que el PP ja tenia preparades el 2018: el  "Proyecto de acuerdo del consejo de ministros por el que se aprueba el Plan estatal General de Emergencias (PLEGEM)" i "la Proposición de  Ley de coordinación de los Servicios de prevención, extinción de incendios y salvamentos en el marco del sistema nacional de protección civil".
Segons Montserrat "per intentar arreglar el caos que tenen a l'Estat en aquesta matèria Unidas Podemos defensa una llei que vol aplicar la recentralització i la uniformitat, amb una clara invasió de competències autonòmiques i locals en matèria d'emergències".
Montserrat ha denunciat que "s'intenta homogeneïtzar els cossos sota la coordinació única centralitzada de l'Estat sent ell qui decidirà, entre altres coses, on hem de tenir els parcs de bombers, com han de vestir els uniformes, quins horaris faran o que ha de posar al logotip dels camions. I com l'Estat no té bombers i bomberes propis fan una llei per dirigir i disposar dels nostres mitjançant la creació del Director General de Bomberos de España. Pel que respecta a la formació s'estarà sotmès al que indiqui la Escuela Nacional de Protección Civil, quan a Catalunya ja existeix una escola de bombers".
La moció republicana demana al govern espanyol que retirin aquestes propostes, i els recorda que el cos de Bombers de la Generalitat existeix des de l'any 1982 i té les competències exclusives en prevenció d'incendis i protecció civil, que exerceix a partir d'un model català propi i mixt.