10/14/2020

Esquerra demana al govern espanyol que no posi traves a la retirada del monument franquista de Tortosa

La diputada republicana Carolina Telechea ha demanat al govern espanyol que "no posi traves" a la retirada del monument franquista de Tortosa perquè "aquest monument ha de caure, com també cauran els feixistes que malgrat canviar de nom defensen al dictador. Contra el feixisme ni un pas enrere!".
Així ha finalitzat Telechea la interpel·lació que ha fet a la ministra Calvo durant la sessió de control al govern; i que ha començat recordant-li que "fa tretze anys que es va aprovar la llei de desmemòria històrica, una llei amb moltes carències que obligava l'Estat a retirar tota la simbologia franquista dels carrers, però tretze anys després, ni PP ni PSOE han demostrat gens d'interès a esborrar les restes del franquisme".  
La diputada republicana ha contraposat aquesta actitud amb la de la Generalitat que "sí que està compromesa amb la memòria, la veritat i la reparació, i d'això se'n diu antifeixisme".  Un fet que ha aprofitat per destacar la "feina feta pel conseller Raül Romeva per retornar la memòria i la dignitat a les víctimes de la dictadura".
Telechea ha destacat que el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució on es demanava la retirada del monument franquista de Tortosa. A més ha lloat la determinació del Departament de Justícia, amb la consellera Esther Capella al capdavant, que "per responsabilitat amb les víctimes del franquisme", ha pres la iniciativa de treure el monument, té un informe tècnic per procedir a la seva retirada i està disposat a assumir-ne el cost econòmic.
"Així que està tot llest i esperem que el govern espanyol no hi posi traves. Per tant el govern facilitarà, o bé dilatarà indegudament aquest tema?", li ha preguntat la diputada republicana a la ministra Calvo.
Telechea  ha refermat que "Esquerra Republicana som un partit republicà que estem al servei de les víctimes del franquisme. Hem de tancar les ferides, el nostre compromís és clar i ferm, no les decebrem".