10/01/2020

Els alcaldes republicans de la Ràpita, Roquetes i Móra la Nova reclamen l’amnistia pels independentistes represaliats

Els alcaldes republicans de la Ràpita, Roquetes i Móra la Nova, acompanyats de la secretària general de la Federació de l'Ebre d'Esquerra, Norma Pujol; els diputats Lluís Salvadó  i Irene Fornós i d'altres representants del partit, ha commemorat l'1 d'octubre davant del Pavelló Firal de Móra la Nova, lloc que va patir l'actuació policial el dia del referèndum.
Pujol ha afirmat que "el principi de la resolució del conflicte polític amb l'Estat passa per l'exercici del dret a l'autodeterminació i l'amnistia". A més ha fet una crida a participar en la campanya "Signa per l'Amnistia" impulsada per l'Associació Amnistia i Llibertat, que té per objectiu presentar una proposta de Llei d'Amnistia al Congrés de Diputats.
Josep Caparrós, alcalde de la Ràpita, ha començat la lectura del manifest recordant que "l'1 d'octubre de 2017 la societat catalana va demostrar la voluntat de votar lliurement el seu futur"; i "la ciutadania va salvaguardar les urnes davant la violència policial convertint-ho, a ulls de tot el món, en la causa de la democràcia i la llibertat". Caparrós  ha denunciat que "la repressió, la judicialització i la criminalització del moviment independentista no s'ha aturat, i avui dia són més de 2.800 persones les que l'han patit i la pateixen"; fent esment als processos judicials en els quals estant immersos els tres alcaldes ebrencs, el tinent alcalde de la Ràpita, Albert Salvadó i el diputat Lluís Salvadó.
L'alcalde de Roquetes, Francesc Gas, ha criticat "l'atac a la figura del president Quim Torra" i ha manifestat que "davant aquesta judicialització ens confrontem amb més política, més democràcia i solidaritat antirepressiva". Gas ha advertit que "poden inhabilitar, prohibir, multar o empresonar, però no podran inhabilitar les idees, les ànsies de justícia i llibertat d'un poble que vol poder decidir lliurement el seu futur".
Francesc Xavier Moliné, alcalde de Móra la Nova, ha finalitzat la declaració "reafirmant la nostra lluita per la llibertat del nostre país i per la independència de Catalunya com l'única manera definitiva d'acabar amb la repressió d'un Estat perdut, ferit, antiquat i demofòbic". A més d'expressar "la solidaritat amb els qui estan patint la repressió per defensar la llibertat", i "exigir l'amnistia i la finalització de la persecució al moviment independentista, amb la posada en llibertat de totes les preses i presos polítics i el retorn en llibertat de les exiliades i exiliats; així com l'anul·lació de les seves causes, les que s'estan produint i les que puguin venir en un futur".
El diputat Lluís Salvadó ha afirmat que "avui ningú ens ha de treure l'orgull de ser veïns i veïnes, companys i amigues d'aquells que van estar a l'alçada de la dignitat i la democràcia de les urnes; i disposats a posar el seu cos per a defensar-les". Salvadó ha lloat el compromís Caparrós, Gas i Moliné: "alcaldes d'uns pobles que van plantar cara en dignitat a la repressió policial i per això avui en paguen les conseqüències i són víctimes de la repressió, igual que el company Albert Salvadó, i moltes altres persones del nostre país".