10/05/2020

El Senat aprova la moció d’Esquerra per protegir els productors d’arròs de les importacions del Vietnam

La Comissió d'Agricultura del Senat va aprovar ahir la moció d'Esquerra Republicana on  es demanen diferents accions per corregir els efectes que pot provocar l'Acord de lliure comerç de la Unió Europea amb el Vietnam sobre els productors i els preus de l'arròs. La moció, que l'únic vot contrari que va rebre va ser el del partit socialista, va incorporar esmenes d'addició d'altres grups.
El senador republicà Josep Rufà va destacar que "cal activar mesures de control i correcció davant un Acord que va entrar en vigor aquest mes d'agost i que pot representar una amenaça per al manteniment del conreu de l'arròs i la viabilitat de les explotacions del Delta de l'Ebre i l'Albufera". En aquest sentit va apuntar que el govern vietnamita esperava augmentar les exportacions d'arròs a Europa en un 20% aquest any, i fins a un  44% l'any 2030.
Rufà que va recordar les grans destrosses provocades pel temporal Glòria als arrossaires del Delta es va mostrar convençut que "l'aprovació d'aquesta moció pot ser una assegurança per als agricultors i les cooperatives d'arròs".
El senador però desitja "que la informació sobre l'evolució del mercat i dels preus de l'arròs que requereix la moció aprovada, es disposi dins d'un  termini raonable, i no passi com en el cas dels cítrics, que quan s'ha pogut disposar dels informes pertinents el mercat d'aquí ja estava tocat, i no s'havia activat la clàusula salvaguarda".
Per acabar la seva intervenció Rufà va advertir que  "l'Acord amb el Vietnam inclou clàusules de salvaguarda que fan referència a la protecció del clima, els drets laborals i els drets humans, però caldrà veure quantes vegades es revisaran i qui les revisarà". No debades aquest país s'havia compromès a respectar els drets laborals i a eliminar els treballs forçats i l'ocupació infantil.
La moció d'Esquerra Republicana que s'ha aprovat demana al govern espanyol elaborar un informe mensual sobre l'evolució del mercat global, europeu i intern de l'arròs; a més d'un estudi semestral de l'impacte i les repercussions que representen els Acords de la Unió Europea amb Vietnam, Cambodja i Myanmar sobre les explotacions i els preus dels productors d'aquí.
També la moció vol que el govern espanyol insti la Comissió Europea a supervisar i informar de manera mensual als seus estats i organitzacions agràries sobre el flux d'importacions d'arròs derivades dels acords comercials esmentats, i que apliqui, en cas d'afectacions al mercat de l'arròs, mesures de restitució a l'exportació i suspensió dels drets d'importació, entre d'altres. Per últim es demana la creació d'una Mesa de seguiment amb institucions i organitzacions agràries on s'avaluïn els efectes i conseqüències dels acords.