10/23/2020

El Parlament, a instàncies d’Esquerra, aprova demanar al govern espanyol fons europeus per protegir el Delta


El Parlament de Catalunya ha aprovat una moció del grup d'Esquerra Republicana on s'exposen diverses actuacions per assegurar la protecció del Delta de l'Ebre. La  diputada Irene Fornós ha agraït "que aquesta moció tan important per al Delta s'hagi aprovat amb gran voluntat d'acord i per unanimitat de tots els grups parlamentaris", d'aquí la incorporació i transacció de diverses esmenes. De fet no ha tingut cap vot contrari.
Fornós, després d'explicar la vulnerabilitat que pateix el Delta de l'Ebre i l'afectació que té en l'activitat socioeconòmica, sobretot  el sector agrari; ha reivindicat que "ara és l'hora del Delta, ara li toca al Delta, i no fer res seria una irresponsabilitat de perdre l'oportunitat d'actuar abans no sigui massa tard".
La diputada ha destacat l'acord de la moció on es "reclama al Govern de l'Estat que en el marc del Fons europeus de Recuperació i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, prioritzi per al 2021 l'execució dels projectes redactats pel Ministeri per protegir el Delta i iniciar els estudis i projectes executius per a la restauració del trànsit de sediments dels embassaments de Ribar-roja i Flix".
Fornós ha recordat que l'Estat disposarà de 8.640 M€ de fons europeus per a la protecció dels litorals i per tant caldrà que també s'hi destinin al Delta. "Si el delta de l'Ebre té una oportunitat per fer totes les actuacions de protecció, és  ara. El govern de l'Estat pot, i ha de destinar els fons europeus per fer tot allò que durant dècades no ha fet. Des de transferir els sediments cap a la desembocadura fins a poder acabar el camí de guarda de la Badia dels Alfacs". Ha afirmat.
La diputada ha manifestat que "la situació extrema en què es troba el Delta també requereix mesures urgents" i per això la moció insta el Departament de Territori i Sostenibilitat a executar projectes i inversions del Pla Delta, abans d'acabar l'any, amb els 6M€ que té assignats per protegir el Delta.
La moció aprovada també insta el Departament de Territori a assumir el lideratge en la defensa del riu i el Delta, acompanyant a les administracions locals i entitats, especialment en el tràmit de revisió del Pla Hidrològic de la Demarcació Hidrogràfica de l'Ebre.
D'altra banda la moció exigeix al govern de l'Estat la immediata constitució de la Comissió Mixta amb la implicació de tots els agents del territori; i que el pla que està redactant per a la protecció del Delta sigui compartit i consensuat amb la resta d'administracions i entitats del Delta.
La diputada republicana ha afirmat que "la protecció del Delta és un tema de país, i per això la moció demana impulsar una Comissió d'Estudi per a la protecció del Delta, amb l'objectiu fer un seguiment de les mesures a implementar, i altres temes relacionats amb el Delta". Conscient que la legislatura acabarà aviat, Fornós ha demanat a la resta de grups parlamentaris que agafin el compromís de fer realitat aquesta Comissió la legislatura vinent.