10/28/2020

Dones d’Unió de Pagesos analitzen i debaten el paper femení en la feina de la pagesia en una jornada on-line

Unió de Pagesos va celebrar, el dimarts dia 27 d'octubre, una jornada on-line al voltant de les experiències de diverses dones que treballen en el món agrari i per analitzar el paper femení en el món rural. La cita, que va reunir més d'una quarantena d'assistents, va comptar amb la participació de quatre professionals amb perfils i trajectòries vitals molt diferents, però amb un tret en comú: han decidit embrancar-se en projectes d'emprenedoria pagesa.


A la jornada hi van participar Ester Gomis, membre d'una família de tradició pagesa del camp de Tarragona i que ha emprès un projecte personal sota la marca Ca Rosset; Goretti Vicente, que va viure una infància urbana i posteriorment es va traslladar amb la família a una zona rural del Priorat, on treballa en una explotació d'oliva; Montse Mangues, jove agricultora i filla de pagesos, que després d'uns anys a la ciutat ha tornat a l'explotació familiar per fer-ne el relleu i Raquel Serrat, responsable de Dones a la Permanent Nacional d'Unió de Pagesos, que va entrar al món de la ramaderia per una decisió de parella i que actualment és propietària d'una petita explotació equina.

Totes quatre van coincidir a l'hora d'apuntar cap algunes de les problemàtiques que dificulten la seva feina. Entre aquestes qüestions, van coincidir a assenyalar la necessitat de visibilitzar el treball femení a les empreses agràries, ramaderes i forestals, de gestionar equitativament la càrrega familiar i la laboral i posar en valor el talent de les dones que treballen en aquestes empreses. Unes necessitats estretament relacionades, també, amb el fet de potenciar la participació activa de les dones en la vida i l'estructura sindical per tal de fer escoltar les seves peticions i propostes.

A nivell estructural, un altre dels temes tractats en la jornada va ser la petició d'implementar polítiques socials als entorns rurals per tal de facilitar la vida diària de les persones que hi viuen i facilitar l'accés a la terra a qui s'hi vulgui dedicar. Una problemàtica, aquesta, que afecta tan a homes com a dones, i que malgrat que hi ha una legislació que regula aquest accés, encara no s'ha implementat.