10/14/2020

Comunicat de l’Ajuntament de Falset en relació al brot de Covid-19 a la Residència Les Vinyes

 L'evolució de la pandèmia sanitària a la Residència Les Vinyes va centrar ahir la sessió plenària celebrada per l'Ajuntament de Falset. Al respecte, l'equip de govern municipal vol manifestar el següent:

 1. En primer lloc, i com és lògic, l'Ajuntament de Falset comparteix la preocupació ciutadana respecte a l'actual brot de Covid-19 a la Residència, i especialment la d'aquells falsetans i falsetanes que hi tenen familiars interns.

 2. En aquest sentit, i com hem fet des de l'inici del brot, avui l'Ajuntament ha tornat a demanar a l'empresa gestora de la Residència que faci un esforç suplementari per reforçar la informació als familiars.

 3. En aquests moments complicats, i quan el brot encara és actiu, l'Ajuntament reitera l'oferiment de col·laboració a la Residència i al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, en el benentès que en són els gestors i l'autoritat competent.

 4. Tot i això, i malgrat no tenir les competències necessàries, l'Ajuntament manté un contacte continuat amb la Residència i el Departament de Salut de la Generalitat, als quals transmetem de manera permanent la visió i neguit municipal.

 5. Fruit d'aquesta comunicació continuada, l'Ajuntament s'ha implicat en tot allò que li demana el departament de Salut (com autoritat sanitària competent), com ha estat el cas, per exemple, de la crida i recerca urgent de personal per a la Residència.

 6. Igualment, l'Ajuntament ha pres i pren la iniciativa en la lluita contra la pandèmia en tot allò que pot i que és de la seva competència, com ho demostra, entre d'altres iniciatives, la convocatòria i coordinació de voluntariat, la suspensió d'activitats quan ha calgut i la recent contractació d'agents cívics contra la Covid-19.

 7. Fruit també d'aquest contacte continuat amb el departament de Salut, l'Ajuntament ha recollit la informació que hem anat fent pública des de l'inici del brot a la Residència. Unes informacions que, abans de ser publicades, han estat verificades oficialment, com no pot ser d'altra manera en un moment en el qual la rumorologia i la informació no contrastada és també un enemic perillós.

 8. En aquests moments (amb dades de les 12.57 hores) i segons informa oficialment el Servei de Vigilància Epidemiològica al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre (del Departament de Salut de la Generalitat), a la Residència Les Vinyes de Falset s'hi han registrat 109 positius en residents (d'un total de 118) i 22 en treballadors (d'un total de 57) des que es va detectar el primer cas, a mitjans del mes de setembre. Segons aquesta informació oficial, arran d'aquest brot i fins  avui dia s'han registrat un total de 16 defuncions, 11 de les quals han estat a la pròpia Residència.

 9. Sobre les preguntes que ens va adreçar en el ple d'ahir el grup "Falset Pot Més" en relació a la gestió feta per la Residència Les Vinyes, tan sols podem dir que, junt a d'altres preguntes que no tenim resoltes, les traslladarem a la Residència i al departament de Salut, que són els organismes competents als qual pertoca respondre aquesta informació tècnica i sanitària sobre la gestió del brot.

 10. Com a govern municipal entenem que la prioritat, ara mateix, no és altra que la superació d'aquest brot, i estem convençuts que els debats necessaris i legítims sobre la gestió sanitària i assistencial caldrà fer-los quan pertoqui i fruit d'una anàlisi exhaustiva de la situació.

 11. Com hem fet des del primer moment, l'Ajuntament de Falset fa una crida a la responsabilitat de la ciutadania a fi de seguir amb rigor les mesures de prevenció i seguretat per fer front a la propagació del virus al municipi. Les mesures sanitàries són d'obligat compliment i les persones que no les respectin poden ser sancionades.