9/22/2020

Unebrenc per a l’eternitat, el primer treball discogràfic ensolitari d’Enric Panisello

Ens trobem al davant d'uns temps que no són gaire favorables per al sector musical i en els quals plantejar-se nous projectes, fer concerts o, com és el cas, presentar un disc, són propostes arriscades. La crisi del Covid-19 ha afectat sense mesura a tots els cantautors del territori, no obstant això, Enric Panisello ha apostat per tirar endavant el seu primer treball discogràfic en solitari: Un ebrenc per a l'eternitat. Aquest enregistrament és tota una declaració d'intencions per part de l'autor, a banda de ser el resultat de l'esforç, l'entrega i la perseverança de molts anys de treball que han permès que ara surti a la llum. I és que, després de passar per un confinament, l'autor ha pogut aprofitar el temps per polir, escollir i recopilar un total de nou temes que formen part d'aquest disc.

Així doncs, Un ebrenc per a l'eternitat és un treball minuciós, acurat i molt sentit que pretén arribar al cor del seu públic. Un enregistrament en el qual l'autor s'erigeix com a lletrista amb unes cançons perfectament rimades i que no deixen ningú indiferent. A més, a això se suma la versatilitat d'estils musicals en un treball que va des de les balades romàntiques fins a descobrir els secrets de la música d'influència romanesa.

D'aquest manera, cal destacar que el disc duu el títol de la tercera cançó d'aquest: Un ebrenc per a l'eternitat. Més enllà de fer palès el seu ADN ebrenc, l'autor ha volgut donar èmfasi a aquesta cançó, ja que, vol mostrar el seu amor per aquesta terra. La idea de fer aquesta cançó neix després d'observar el reflex del cel a sobre d'un arrossar al capvespre. La vida, la mort, la partida i la tornada... l'etern retorn a les arrels... en definitiva, la idea inevitable de descobrir que el món que hi ha més enllà de l'Ebre conviu dins de la mateixa persona amb el fet de ser "d'aquí".

Una altra de les cançons destacades és La vida de Isa. És una cançó inspirada en el film francès La vie revée des anges, que parla sobre les vivències, la personalitat, els somnis, les frustracions i les esperances de la protagonista, Isabelle. Una cançó sortida d'una pel·lícula, una pel·lícula ideal per a ser cantada.

I per últim, convé també destacar Lágrimas en el mar negro, una aposta de l'autor en què buscant ampliar els seus estils, pretén trencar amb el ritme i la cadència de la resta de temes tot dotant-la d'un cert esperit de l'Europa de l'Est. És la cançó que ha comportat més temps per fer-la arran de les tasques d'investigació a través dels vocables, els personatges i les tradicions de la cultura romanesa que tenen cabuda en aquest tema trepidant.

Panisello es defineix com un cantautor que busca la proximitat del públic, al qual interpel·la freqüentment, fent-lo partícip de les seves actuacions llençant missatges socials barrejats amb històries inspirades en personatges reals, des de la gent del carrer, fins als mandataris polítics més coneguts. Amb les seves cançons, Panisello, explica històries personals, autobiogràfiques, així com també de terceres persones, per tal que l'espectador s'hi pugui veure reconegut, i aquest treball n'és tota una evidència.

En definitiva, Enric Panisello és un artista sorgit del carrer que canta i escriu per a la gent del carrer. Un cronista de la malenconia, de la indignació i l'admiració per tot allò que passa al seu voltant, de les històries d'amor, de desamor, dels somnis, dels desitjos, de les esperances, frustracions i alegries pròpies i d'altri, o el que és el mateix, de l'indesxifrable mot de la vida.

Amb tot, des de l'Ajuntament de Tortosa es vol organitzar una presentació oficial del disc en els propers mesos si la situació del Covid-19 ho permet. Mentre, el disc es pot adquirir a les botigues de Conficon Turisme, TopDisc, la botiga de Visitur de la Catedral de Tortosa i la botiga del Parador Nacional de Turisme del Castell de la Suda de Tortosa.Tortosa, Terres de l'Ebre, 21 de setembre de 2020Redactat per: Irene López