9/14/2020

Matilde Villarroya pronuncia la conferència institucional de la Diada a l’Ajuntament de Tortosa


Un any més, en motiu de la Diada Nacional de Catalunya, l'Ajuntament de Tortosa s'ha volgut sumar a la seva celebració amb la conferència institucional que es pronuncia des del saló de plens de l'Ajuntament de Tortosa.

No obstant, enguany la conferència ha hagut de ser amb aforament estrictament limitat a causa de la crisi del Covid-19 i, per això, el públic que hi acostumava a assistir ha hagut de fer el seguiment a distància a través dels canals de les xarxes socials del consistori. L'escollida per dur-la a terme ha estat la directora general d'Indústria del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i exregidora d'economia de l'Ajuntament de Tortosa, Matilde Villarroya.

Villarroya ha explicat que "la indústria és el motor del país i impulsa la innovació i la internacionalització" i que, alhora, "és la transmissora de valors com la cultura emprenedora o l'autoexigència que són elements que defineixen els catalans com a societat".

Villarroya ha fet un repàs històric pel món industrial català passant per la Revolució Industrial, la importància del sector tèxtil i agrari, així com també l'augment dels béns i de la producció de finals del segle XX que "ens han dut al lloc on som avui essent un dels principals motors industrials d'Europa".

Villarroya ha detallat que "actualment Catalunya representa un 25% del valor industrial del PIB espanyol, mentre que la inversió industrial, malgrat tot, ha crescut un 1% respecte al 2019".

I en aquest sentit també ha parlat de Tortosa per dir que "és una ciutat que ha desenvolupat una trajectòria industrial pròpia adaptada als seus béns i recursos que va tenir els seus orígens en la indústria de l'oli que va tenir un auge important al segle XIX i ara ha anat desenvolupant altres activitats com la ceràmica, l'eòlica, la fluvial o la de la metal·lúrgia representant un 19% del teixit industrial".

Pel que fa als projectes de futur que ha d'afrontar el país, Villarroya ha posat el focus en el desenvolupament d'una indústria 4.0 que canviï els comportaments socialsi els models negoci, una aposta clara i amb un compromís per part de les empreses per a la sostenibilitat i aplicar mesures per fer front a la crisi derivada del Covid-19 que, de moment, ja ha deixat una caiguda d'un 23% del PIB en el trimestre anterior i un increment del 12,7% de la taxa d'atur. És per això que ha recordat també que "la recuperació d'aquesta crisi serà paral·lela a l'afectació tinguda i serà als voltants de l'any 2021, excepte per a sectors com els de l'automoció que no començaran a recuperar-se fins al 2022". Per acabar insistint en la gran capacitat del país que "disposa d'un sector industrial competitiu i diversificat amb un gran node logístic i amb una posició estratègica mot bona. Un país que és tradicionalment emprenedor i que compta amb més de 1.500 startups, convertint-se així amb el primer HUB d'Europa".

En relació a l'11-S ha destacat que "l'11-S ens recorda que el poble català som gent forta i capaç de superar molts reptes difícils resolent els problemes amb esforç, treball i talent. Per això hem de seguir lluitant per posicionar-nos al món i que aquest ens reconegui".

Finalment, tant Villarroya com l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, van dedicar unes paraules a l'exconsellera d'Empresa, Àngels Chacón, per la seva tasca al capdavant de la conselleria i van tenir un record pels presos polítics i exiliats.


Tortosa, Terres de l'Ebre, 10 de setembre de 2020


Redactat per: Irene López