9/13/2020

La Diada més atípica al seu pas per Tortosa

En un 11 de setembre greument marcat per la pandèmia del Covid-19, l'ANC va haver de planificar una Diada alternativa, descentralitzada territorialment i amb totes les mesures pertinents de seguretat que estableixen les autoritats sanitàries.

És per això que un dels municipis seleccionats perquè la concentració de la Diada passés per allà va ser Tortosa. Però, a les Terres de l'Ebre la resposta no va acabar sent l'esperada tenint en compte l'elevada participació d'altres anys, ja que s'hi van aplegar només unes 150 persones.

L'acte va tenir lloc a la cruïlla dels carrers València i de l'Avinguda de Colom, del barri de Ferreries, i va ser presentat pel membre de l'ANC de Tortosa, Ernest Redó.

Després de la interpretació del Cant dels Ocells i del Toc de Somatent, les poetesses Conchita Jiménez i Montse Pallarès van recitar diversos poemes, un d'ells de Gerard Vergés. Per la seva banda, Ernest Redó recità un poema de Manuel Pérez-Bonfill i un nanoconte de Jesús Mª Tibau.

Redó va fer la lectura del manifest unitari en nom de l'ANC a Terres de l'Ebre en què va destacar que "és important seguir defensant els nostres drets polítics enmig de la greu crisi econòmica i social en la que ens trobem" i va lamentar que "l'Estat ens hagi condemnat a la desaparició com a nació". Va destacar també que "l'1-O vam aprendre que junts podem triomfar, per tant hem de fer de cada dia un 1-O". Va adreçar-se també als partits polítics tot dient que "per assolir la llibertat no n'hi ha prou amb la societat civil, sinó que cal l'acció exterior i la diplomàcia" i que, per això, "cal passar de la competició entre partits a la cooperació i si persisteixen les lluites estèrils, el moviment del carrer els acabarà passant per sobre, ja que, la unilateralitat és l'única via possible per assolir la independència".

Per la seva banda, la presidenta d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre, Dolors Roo, va destacar que "no renunciarem als drets civils ni polítics" i que "part del problema de Catalunya és que les bases de l'Estat espanyol no són democràtiques i que tenen un Borbó corrupte". A més, també va demanar "l'amnistia per a tots els represaliats, com Jordi Cuixart que ja fa més de 1.000 dies que està a la presó".

Després de la interpretació de l'Estaca en bielorús, Montse Hierro va llegir un manifest com a representant del col·lectiu d'Avis i Àvies per la Independència de les Terres de l'Ebre.

A continuació, es va interpretar el Bella Ciao en català i es va procedir a lectura del manifest que s'hauria hagut de llegir a la Marxa de Torxes que, finalment, no va comptar de l'autorització dels Mossos d'Esquadra per realitzar-se. El manifest va ser a càrrec del portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs.

Tomàs va començar el seu discurs demanant de manera molt contundent que "s'enretiri el monument franquista d'enmig del riu Ebre, ja que quan el veu cada dia recorda que van embargar-li una part del jornal al seu pare per poder pagar-ne la seva construcció".

Pel que fa a la protecció del mediambient i de la natura va recordar que "un temporal ens ha avisat de que aquí hi ha un perill i que anem perdent quilòmetres de territori" i que "la problemàtica mediambiental i socioeconòmica posaran en perill activitats com la pesca, l'agricultura o el turisme deltaic".

Tomàs es va queixar de les institucions dient que "l'única resposta que rebem de l'Estat és el transvasament a Santander o a Jalón que afecten molt la integritat de l'Ebre" i que "el govern català va dir que farien el que calgués per defensar l'Ebre, però segueixen tirant endavant el canal Segarra-Garrigues". Per acabar reblant que "està demostrat que les Terres de l'Ebre no som la prioritat davant de cap govern, només si som capaços d'influir i de mobilitzar-nos. Per això, demanem a les institucions ebrenques que assumeixin la defensa total del territori i que sapiguem que la clau és la mobilització ciutadana, la dignitat ebrenca, perquè només amb ella serem capaços de moure'ns, lluitar i vèncer".

L'acte va posar el seu punt i final amb la interpretació de l'Himne Nacional de Catalunya, Els Segadors.Tortosa, Terres de l'Ebre, 11 de setembre de 2020Redactat per: Irene López