9/01/2020

Es presenta el programa alternatiu de les Festes de la Cinta 2020 adaptat al Covid-19

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el regidor de festes, Domingo Tomàs, han presentat el cartell i el programa d'actes alternatius de les Festes de la Cinta 2020 en un model de festes adaptat a la crisi del Covid-19.

El cartell mostra una imatge de la cucafera amb mascareta enmig del seguici festiu i amb els hashtags #TornaremAAbraçar-nos i #TornaremAXalar. El disseny del cartell és obra de la il·lustradora, Marta Viladrich. Segons Roigé, "la cucafera duu mascareta perquè hem volgut que quedi constància històrica d'un testimoni gràfic com el cartell de festes perquè al llarg del temps tothom pugui recordar la particularitat de l'edició de les festes del 2020".

Pel que fa als actes, des del consistori s'ha volgut apostar per un programa que mantingui l'essència del que han simbolitzat sempre les Festes de la Cinta, però amb actes de petit format i d'aforament limitat.

D'aquesta manera, el dijous 3 a la tarda se celebrarà el pregó inaugural de les festes a la plaça de l'Absis, en comptes del Parc Municipal, i anirà a càrrec, excepcionalment, dels dos presentadors habituals dels pregons i de les pubilles i pubilletes de tots els anys, els periodistes Ximo Rambla i Sílvia Tejedor. I per cloure l'acte, al qual s'haurà d'entrar amb invitació i respectant l'aforament limitat, la Banda Municipal de Música de Tortosa interpretarà el pasdoble i himne de la ciutat.

Anant ja al divendres, serà aquí on començarà el festival Ebre Terra de Vent, de format molt més reduït, amb la desfilada itinerant pels carrers d'un dels dos grups participants.

I encara el mateix divendres s'hauria hagut de celebrar la tradicional Caminada contra el Càncer que organitza la Lliga contra el Càncer de les Terres de l'Ebre, però l'habitual aglomeració de més de 500 persones fa que en aquesta edició resulti impossible de dur-se a terme. És per això que des de l'organització s'han fet unes mascaretes solidàries, que ja fa dies que estan a la venda, perquè la ciutadania les adquireixi i col·labori igualment beneficiant l'entitat. No obstant, s'ha volgut fer igualment una crida ciutadana perquè al llarg de tot el divendres la gent surti a passejar per on vulgui de la ciutat lluint la mascareta de la Lliga.

El mateix dia també s'hauria hagut de fer el repartiment del panoli porta a porta pels diferents barris, però la situació de la pandèmia ha fet que des del departament de festes s'hagi optat per recuperar una antiga tradició i posar diversos punts de venda repartits per la ciutat. Els llocs en els quals es podrà comprar el panoli a partir de les 11h són: la plaça Barcelona, la plaça de l'Ajuntament, la plaça 1-O, la plaça de la Unió, la plaça del Carrilet, la plaça Mossèn Ovidi Tobías i la plaça Gerard Vergés.

A la tarda tindran lloc els dos primers passis del concert de la Banda Municipal a les 19:30 i a les 21:30h a la plaça de l'Absis. El tercer passi tindrà lloc dissabte a les 20h a la plaça Mestre Monclús del barri de Ferreries.

I el dissabte també comptarà amb una versió descentralitzada de l'habitual Ban Cavalcada del seguici festiu i de carros enramats. D'aquesta manera, els ciutadans podran trobar el seguici a la plaça Mestre Monclús, a la plaça de la Immaculada, al Parc Municipal, a la plaça del Tortosí Absent, a la plaça Mossèn Sol, a la plaça del Temple i a la plaça Gerard Vergés.

A la tarda hauria d'haver tingut lloc l'Ofrena de Flors i Fruits en honor a la Verge de la Cinta, però la situació actual ha fet que també s'hagi de repensar el seu format. És per això que l'alcaldessa ha volgut fer una crida a totes les entitats i associacions de veïns de la ciutat perquè duguin aliments i material escolar als diferents punts de recollida que s'habilitaran des de les 18h fins a les 21h. Aquests espais són: la Nau del Parc, el Centre Cívic de Ferreries, el Mercat Municipal, el Pavelló Firal, les Antigues Escoles del Grup El Temple i Sant Llàtzer, l'Església de Sant Antoni, el Centre d'Interpretació de la Setmana Santa, l'Ermita de Mig Camí i l'Ermita de Sant Josep de la Muntanya.

I també la mateixa tarda, a les 18:30h, es farà una simbòlica plantada de les bèsties que normalment participen al correfoc i que enguany no es podrà celebrar. La plantada, a l'igual que la resta d'activitats, també serà descentralitzada per diversos punts del municipi: la plaça de la Immaculada, la plaça de l'Ajuntament, la plaça Mestre Monclús, la plaça del Carrilet i el Parc Municipal.

I les festes tindran una durada més curta, ja que el dia 7 ha quedat suspès d'activitats i, per tant, s'acabaran en el Dia de la Cinta, el diumenge 6. El Bisbat i l'Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta han decidit que se celebraran 4 passis de la missa estacional en honor a la patrona (8:30h, 9:30h, 10.30 i 12h), essent al passi habitual de les 12h quan, un cop acabada la missa, es farà la processó claustral que substituirà la processó de la tarda.

I també diumenge tindrà lloc el concert de cloenda de música d'arrel de la mà de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que actuaran en dos passis (19h i 21:45h) al pati del Museu de Tortosa. Com ja és habitual durant tots aquests dies, les entrades de tots els concerts s'hauran de reservar prèviament a Ebreticket.cat.

Finalment, a les 23h es farà una mascletada de colors de fi de festa que substituirà els focs d'artifici que sempre s'han llençat des de la llera del riu. Aquest espectacle pirotècnic s'efectuarà des dels quatre punts més alts de la ciutat amb la idea que tots els tortosins puguin gaudir dels focs des dels balcons i terrats de casa seva. Aquests punts seran el Castell de la Suda, el fortí d'Orleans, el turó de l'Hospital Verge de la Cinta i l'esplanada del Seminari Diocesà Sagrada Família de Tortosa.

Totes aquestes activitats es trobaran recollides en un programa que es repartirà en una bustiada a les llars tortosines properament. El programa, però, també inclourà una sèrie de recomanacions turístiques de la ciutat com ho són les visites guiades a la Tortosa a peu, les visites al refugi antiaeri de la Guerra Civil o les rutes fluvials guiades a bord del llagut de Lo Sirgador. També cal destacar que en la que hauria estat la Diada del Riu, Lo Sirgador ha organitzat el contacontes amb peluixos "Un riu de contes", a càrrec de la Irene López i que tindrà lloc dilluns 7 a les 10:30h.

Per últim, l'alcaldessa ha anunciat també que l'acte institucional de la Diada de l'11 de setembre tindrà lloc el dia 10 al Saló de Plens de l'Ajuntament i també en un format molt reduït. Ha dit que serà a càrrec de la directora general d'Indústria del departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Matilde Villarroya, i que es podrà seguir en streaming a través dels canals de televisió locals i de Ràdio Tortosa.Tortosa, Terres de l'Ebre, 29 d'agost de 2020


Redactat per: Irene López