8/17/2020

La Tortosa Big Band tanca la XXVII Mostra de Jazz en uns moments crítics per a la cultura

Des del 30 de juliol fins al 14 d'agost Tortosa ha acollit la XXVII Mostra de Jazz en una edició especial amb més dies de durada adaptada a la nova normalitat derivada de la crisi del Covid-19.

Ahir al vespre, la Tortosa Big Band va ser la formació encarregada de la cloenda de la mostra a l'entorn reduït del passeig central del Parc Municipal Teodor González. L'organitzador de la mostra, Xavi Bertomeu, va aprofitar l'ocasió per agrair la feina feta a l'Ajuntament de Tortosa i, en especial, al regidor de cultura, Enric Roig, per haver pogut permetre que el festival es pogués celebrar igualment.

Per la seva banda, un dels integrants de la Tortosa Big Band va ser l'encarregat de llegir un manifest a favor dels músics, que són uns dels grans damnificats per la crisi del coronavirus, i en defensa de la cultura segura en uns moments en què els brots de nous contagis han aflorat arreu i, en concret, a les Terres de l'Ebre.

Amb totes les mesures de seguretat i amb molta menys assistència, però la XXVII Mostra de Jazz ha demostrat la seva solidesa per aconseguir reactivar el gremi de la cultura i el de la restauració amb la seva programació.

Al llarg d'aquests dies s'han celebrat, doncs, un total de 23 concerts de petit format a les terrasses dels bars i restaurants participants, com ho és el cas de The Little, Gypsi Modern Trio, Lo Jazzman Legend, la Three O'clock Dixie Band o els The Cavaliere Trio, entre d'altres, que han permès la celebració de la 14ª edició de l'Espai de Jazz Jove dels Països Catalans.

A més, en tots aquests restaurants s'ha pogut degustar el menú de cuina Cajún dissenyat expressament per al certamen.

Però, els plats forts del festival van ser les dues actuacions de pagament que va acollir el pati del Museu de Tortosa i que van omplir el total de l'aforament permès.

Aquest va ser el cas del grup Patax, una formació de vuit membres que fusiona el flamenc, el folk afro-cubà i el funk, que van fer el concert inaugural. Així com també el cas de les The Sey Sisters, un dels grups de moda en festivals com el Cruïlla o el Grec de Barcelona, que van combinar temes del gòspel, el soul o el rythm & blues, entre d'altres.

A més, en aquesta edició també es va poder gaudir de dues sessions de cinema a la fresca al Parc Municipal amb la projecció de les pel·lícules "Chico y Rita" i "La La Land", les entrades a les quals també es van haver de reservar amb antelació des de la plataforma d'Ebreticket.

I com ja es va dir a la presentació d'aquesta edició, el jazz cada cop obre finestres a més móns i, per això, des de l'organització es va voler apostar per fusionar-lo amb altres arts com el dibuix o la fotografia. És per això que els alumnes del taller de fotografia de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, a càrrec de Rafa Ricote, s'han pogut veure pels diferents concerts de la mostra.

I els qui també van assistir al concert de cloenda van ser els membres del col·lectiu ebrenc dels Urban Sketchers que van voler dibuixar in situ i des de la nocturnitat el desconfinament d'una Tortosa immersa en els concerts de la XXVII Mostra de Jazz.

A la plaça de l'Ajuntament el darrer dijous del festival es va viure una actuació de l'Urban Marching Band i al llarg de tots els dies es va comptar també amb la presència de la Jazz Fira Disc, aquell indret sota els porxos de la plaça que no pot passar per alt per cap dels amants dels discs de vinil.

Sens dubte, una altra icona del festival són les seves exposicions, enguany adaptades també a la nova normalitat. I és que la tradicional exposició del concurs de cartells es va haver de visitar de forma virtual des de la web de la Mostra, mentre que la Sala Antoni Garcia del Museu de Tortosa acull l'exposició "Blues, Jazz & Muses", d'Abel Carrasco i Toni Térmens, que fins ara acollia el Museu de l'Ebre. I precisament en aquest espai museístic el 4 d'agost es va realitzar una performance amb els autors de l'exposició que va unir la música jazz i el dibuix.

Cal destacar també que, un any més, el llagut turístic de Lo Sirgador va participar acollint un concert a bord del vaixell a càrrec de Lo Jazzman Legend, que va comptar amb una sortida d'una hora i mitja de durada fins a l'Illa dels Bous.

I per últim, com a novetat de la Mostra, es van incorporar un parell de sessions de jazz i DJ's a la botiga Top Disc Tortosa i al gastropub Dalora's, tot i que, alguna d'elles es va haver d'acabar fent per videotrobada davant de la situació d'emergència sanitària del Covid-19.Tortosa, Terres de l'Ebre, 15 d'agost de 2020


Redactat per: Irene López