7/21/2020

Presentació del llibre “El poder transformador de la lectura”, de Laura Borràs

L'Aula Didàctica del Museu de Tortosa va acollir el passat divendres la presentació del llibre "El poder transformador de la lectura", de la cap de llista al Congrés dels Diputats per Junts per Catalunya, Laura Borràs.

L'acte va ser presentat per la diputada al Parlament de Catalunya de les Terres de l'Ebre, Mònica Sales, i per l'escriptor tortosí, Jesús Mª Tibau, que s'encarregà de presentar l'autora i de llegir una carta escrita pels integrants del col·lectiu "Dilluns d'Art al Forn" i que han fet signar sota el pseudònim de "Numen", la musa de l'espectacle de les Veus de la Ilercavònia.

Per la seva banda, Laura Borràs, va explicar que va decidir escriure aquest llibre durant la malaltia del seu pare, que va morir de càncer. El dia en què ell és coneixedor de la malaltia arriba a casa i diu a les seves filles: "S'ha acabat el meu temps". Laura Borràs li respongué, de seguida, que aquesta frase la pronunciava el personatge de Faust al clàssic de J.W. Goethe, un llibre que el seu pare no havia llegit. I, a partir d'aquí, pare i filla iniciaren un periple biogràfic per trobar tots els clàssics que s'havia de llegir abans de morir.

Borràs explicà que va voler dedicar el seu temps al seu pare perquè "el temps és l'únic que tenim a la vida i hem d'aprendre a valorar-lo". A través del mite de Faust, el seu pare va adonar-se'n que el fer de voler més vivències fa que no es tingui mai la sensació de plenitud i que es visqui permanentment en la insatisfacció. Faust, finalment, aprèn a sentir-se realitzat en el punt en què decideix donar-se als altres.

Borràs va destacar que "amb aquest llibre intento retre un homenatge a les paraules perquè, de fet, nosaltres estem fets de paraules i ens expliquem amb paraules. Aquestes són les que ens curen, però de vegades també les utilitzem per a fer-nos mal". I és que, en aquest sentit, va voler recordar també les paraules de Miquel Martí i Pol en què recordava que "el temps és un gran bosc de paraules i tots nosaltres en som els seus pobladors".

"Aquest és un llibre que dedico a tots els textos que m'han estat refugi i espai on retrobar-me en els diferents moments de la meva vida", va concloure just després d'afirmar que "el més bell de la literatura és que la vius com si fos veritat, al menys, mentre la llegeixes".

Per acabar reblant que el final dels dies amb el seu pare va llegir les poesies que parlaven precisament sobre el càncer i el sentit de la vida de la poetessa, Maria-Mercè Marçal.

I a banda d'aquests clàssics, el llibre també homenatja les principals obres mestres de Balzac, Èsquil, Kafka, Joyce o alguns dels nostres clàssics com Ausiàs March o Llorenç Vilallonga.Tortosa, Terres de l'Ebre, 17 de juliol de 2020Redactat per: Irene López