7/13/2020

87 joves de la Terra Alta participen al Casal Jove d’Estiu que ha organitzat el Consell Comarcal a Gandesa

Avui ha finalitzat el Casal Jove d'Estiu que el Consell Comarcal de la Terra Alta ha organitzat durant tres dies –del 8 al 10 de juliol– a l'institut Terra Alta de Gandesa. Les jornades, que s'han dut a terme en horari de 9h a 14h, han servit per unificar així la jornada de portes obertes del centre i les colònies que organitza anualment l'ens comarcal i que aquest any no s'han pogut dur a terme donada la situació derivada de la crisi del covid-19.

El Casal Jove d'Estiu ha comptat amb l'assistència de 87 nois i noies de la comarca que el curs passat van realitzar els estudis de 6è de Primària i de 1r d'ESO. D'aquesta manera, els més grans s'han convertit en els amfitrions dels que al setembre començaran els seus estudis de Secundària a l'institut de Gandesa. "El fet que els de 1r d'ESO poguessin explicar-se als de 6è de Primària de cara al curs que ve i que aquests els poguessin fer preguntes ha sigut un toc molt positiu. S'han fet més preguntes que les s'haguessin traslladat als professors durant la jornada de portes obertes, quan els nous alumnes hi arriben acompanyats dels pares. De fet, als de primer els feia il·lusió. S'han convertit com en els seus padrins i s'han donat molts ànims entre tots. A més, hem organitzat jocs i dinàmiques de grup que també els han permès ensenyar-los les instal·lacions", explica Bernat Vives, monitor i director del Casal Jove d'Estiu.

El Casal Jove d'Estiu ha anat a càrrec de Punt Sud, una entitat de lleure sense ànim de lucre de Gandesa i amb una trajectòria de més de vint anys que els altres anys també ha gestionat les colònies organitzades pel Consell Comarcal de la Terra Alta. El projecte educatiu en el qual s'han basat les activitats d'aquests tres dies ha estat la proposta NuSOS de la Federació Catalana de l'Esplai i que gira al voltant de la ciutadania global, les migracions i el refugi perquè els més joves reconeguin els Drets Humans i la diversitat com uns valors indispensables. "Hem realitzat gimcanes sense l'objectiu de la competició, sinó pel gust de passar-ho bé. Hem explicat contes sobre el masclisme, hem fet jocs basats en estereotips i la igualtat de gènere i també sobre l'acollida a persones immigrades i refugiades. Ho hem dut a terme amb grups de deu joves com a màxim que comptaven amb el mateix monitor cada jornada. A més, les activitats s'han dut a terme de manera simultània i mantenint les distàncies de seguretat", assenyala Isabel Ros, presidenta de Punt Sud.

"S'ha treballat molt el tema emocional perquè la canalla ve d'un hivern molt complicat i gestionar les emocions és important. A través de dinàmiques de grup i jocs però sense material físic o amb el mínim imprescindible perquè no l'haguessin de tocar, hem treballat aspectes que consideràvem que podien constituir mancances d'aquests mesos passats", indica Pilar Ferrando, una de les coordinadores del Casal Jove d'Estiu.

La part més lúdica s'ha concentrat avui, el darrer dia, amb jocs d'aigua, una marató de selfies, un concurs amb Kahoot! –una plataforma gratuïta que ha permès als monitors crear un concurs sobre l'institut juntament amb els membres dels seus grups per reptar als de la resta de participants al Casal Jove d'Estiu– i un escape room. L'Oficina Jove de la Terra Alta (OJTA) ha estat l'encarregada d'organitzar aquest joc d'escapada que, a partir del repte d'esbrinar quin dels tècnics de l'OJTA havia desaparegut i de trobar on s'amagava, ha servit per donar a conèixer els serveis que ofereix l'oficina.

La valoració dels tres dies del Casal Jove d'Estiu del Consell Comarcal de la Terra Alta és molt positiva, tant per als organitzadors com per als participants. "És important que el jovent de la comarca es conegui i es relacioni. Aquí ho fan i troben amistats per a tota la vida. A més, els ha anat molt bé perquè els de sisè arriben d'escoles molt petites i el primer dia no coneixen ningú. D'aquesta manera, quan vinguin al setembre ja hi estaran familiaritzats", apunta Pati Vives, una altra de les coordinadores del casal. "Estem molt contents del resultat. Hem aconseguit motivar-los el suficient malgrat la situació de les mascaretes i les distàncies de seguretat. Estic gratament sorprès de la consciència que prenen ja que ho han respectat molt bé", afegeix Bernat Vives.