6/09/2020

Unió de Pagesos reclama mesures per a les explotacions d’ametlla a Catalunya i alerta del perill de la seva viabilitat després d’una baixada del 32% del preu en origenUnió de Pagesos alerta que el preu de l'ametlla s'ha reduït en un 32% des del gener del 2020, de 5€/Kg gra als darrers 3,40€/Kg de la segona setmana de juny, segons la Llotja de Reus, assolint el nivell de preus del 2012. El preu de Reus se situa uns 20-30 cèntims d'euro per sota la resta de llotges de l'Estat, però la davallada s'emmarca en una baixada generalitzada de l'ametlla a totes les llotges.
 
El 12 de maig els Estats Units van fer pública la seva previsió de collita d'ametlla per aquest any, confirmant un augment del 17,6% respecte la collita del 2019, amb un rècord 1.134 milions de tones d'ametlla. El nivell d'estocs d'ametlla als Estats Units ha augmentat un 7,36% al març de 2020 respecte al març del 2019, segons l'Almond Board. Aquestes xifres poden condicionar en part l'evolució del preu de l'ametlla, però segons l'empresa Calconut, el consum de fruita seca s'ha disparat durant el confinament un 36% a les llars espanyoles respecte el mateix període de l'any passat, i les vendes en línia haurien augmentat fins un 78%. Cal recordar que l'Estat espanyol és un dels majors importadors d'ametlla americana, que després de transformar, ven sobretot als països del nord d'Europa.
 
Davant d'aquesta situació, Unió de Pagesos reclama al Ministeri d'Agricultura que reguli les llotges agroalimentàries de referència, per fer-les transparents, i que els preus que determinen responguin a la realitat del mercat. El sindicat considera inacceptable que els preus que s'acabin pagant als pagesos se situïn per sota els costos de producció; per tant, reitera al Ministeri que és imprescindible que la Llei de la Cadena Alimentària estableixi l'obligació d'incloure als contractes agroalimentaris clàusules que facin referència als costos mitjans de producció.
 
Unió de Pagesos demana al Ministeri, a més, que estudiï la recuperació de l'ajuda d'Estat a superfícies de fruita seca, de fins a 120,75 €/ha, per a les superfícies d'ametller de baix rendiment, bàsicament de secà, que es veuen especialment afectades per la situació de davallada del preu de mercat. Aquestes superfícies aporten uns beneficis mediambientals, de biodiversitat, lluita contra l'erosió i manteniment de l'ecosistema rural que cal preservar i reconèixer.