6/14/2020

Unió de Pagesos demana recursos per a les persones grans del món rural i posa en marxa una campanya de sensibilització a favor del bon tracte d’aquest col·lectiu

 El Sector Social de la Pagesia Gran d'Unió de Pagesos, a través de la Fundació Pagesos Solidaris, portarà a terme una campanya de sensibilització a favor del bon tracte cap a les persones grans amb l'objectiu que la societat dels entorns rurals identifiqui valors, aportacions, coneixements i actituds de bon tracte cap a aquesta població. El sindicat demana recursos per aquest sector de població, especialment per al que viu en el món rural, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la presa de consciència de l'abús i el maltractament de la vellesa, el dilluns 15 de juny. Segons les últimes estimacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada 10 persones grans han patit maltractaments d'algun tipus l'últim mes.
 
El projecte, Pagesia Gran: valor al món rural, constarà de xerrades de sensibilització i difusió a les zones rurals i a diferents escoles els pròxims mesos, i es realitzarà amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, amb càrrec a l'assignació del 0,7% de l'IRPF. Amb aquesta finalitat, Pagesos Solidaris ha elaborat un decàleg amb un seguit de recomanacions en cas de maltractaments, en un material específic (Bon tracte=Bon rotllo).
 
Unió de Pagesos i Pagesos Solidaris recorden que el món rural no té els mateixos avantatges que els nuclis urbans pel que fa als serveis i als recursos disponibles, ja que la situació d'aïllament d'alguns municipis poden originar que moltes persones grans es trobin en una posició de vulnerabilitat i amb un risc més elevat davant de la possibilitat de maltractaments. A més, el lloc de residència pot condicionar a l'hora de denunciar l'existència de maltractes; per això, cal crear recursos específics per fer visible aquests problemes.
 
En aquest sentit, el sector social de la Pagesia Gran del sindicat reivindica, entre altres qüestions, que la pensió mínima de la pagesia s'equipari al salari mínim interprofessional per evitar la situació injusta que pateix a l'arribar a l'edat de jubilació, després de cotitzar durant tota la vida laboral. També cal recuperar de manera urgent els recursos necessaris per a una llei de dependència adequada i una agilització dels tràmits, i que la gent gran disposi de les eines i garanties necessàries en les cures i l'atenció, i evitar situacions com algunes de les viscudes les últimes setmanes arran de la covid-19.
 
Una altra de les demandes d'aquest sector, a més de la garantia dels serveis bàsics i assistencials al món rural per evitar-ne el despoblament, és que s'actuï contra l'aïllament i la soledat que viu molta gent gran, tant en les zones rurals com en les urbanes, i que afecten directament la qualitat humana i moral de la societat. Unió de Pagesos treballa per ser un agent actiu al territori i per detectar, sensibilitzar, prevenir i actuar davant la vulnerabilitat que pateix la gent gran.