6/04/2020

Unió de Pagesos alerta dels danys de la pedregada d’ahir a la fruita dolça, cereals, ametlla, olivera i vinya, que poden arribar fins al 100% en algunes zones


Unió de Pagesos adverteix que la pedregada d'ahir a la plana de Lleida i a altres zones com la Catalunya central i el Montsià, ha pogut produir danys importants a diferents conreus, entre el 50% i el 100%, des de la fruita dolça, que ja havia iniciat la collita, fins a cereals, ametlla i vinya, tot i que el sindicat encara està recollint dades per fer una valoració més acurada.
 
Plana de Lleida
En poblacions com Bellpuig i Preixana (Urgell), els danys poden arribar al 100% en tots els cultius, i a una part del terme municipal de Vilanova de Bellpuig (Pla d'Urgell), per sota del 50%.
 
Al Segrià, les poblacions més afectades, tot i que de manera diferent, han estat Alcarràs, Lleida (partides de les Torres de Sanui i la Copa d'Or), Torrefarrera y Benavent de Segrià, encara que també n'hi ha d'altres com Alpicat. La pedra ha caigut barrejada amb aigua i ha provocat afectacions diferents. A Alcanó la pedregada ha danyat ametllers.
 
A les Garrigues, les Borges Blanques, Arbeca, Castelldans i el Cogul, la fruita dolça, l'ametller i l'olivera, han tingut una afectació important, segons una primera valoració del sindicat, i menys important a Juneda i l'Albagès. Les oliveres han resultat afectades a tota la zona del Cogul, i parcialment, els ametllers.
 
La franja que travessa les Borges Blanques, Arbeca, Vilanova de Bellpuig, Bellpuig i Tàrrega també ha patit danys importants en el farratge perquè la pedregada va ser més forta. A la zona de Puig-gròs, Miralcamp, Mollerussa i Lleida, aquest cultiu no ha resultat tan afectat perquè ha caigut més aigua.
 
La Segarra ha patit danys forts en cereals i herbacis, encara que de manera irregular. Bellpuig ha resultat molt afectada, i a Anglesola, Conill Altet i Riudovelles (Tàrrega, Urgell) el cultiu ha quedat molt malmès. A Figuerosa i plans de Conill, municipi de Tàrrega, a l'Urgell, els danys de cereal poden arribar al 100%. A Plans de Sió ( Segarra), l'afecatació es calcula entre un 80% i 100 % d'aquests conreus. A la mateixa comarca, també ha patit danys el municipi de Granyanella.
 
 
Catalunya Central
La pedregada va afectar a municipis del Lluçanès com ara Sant Bartomeu del Grau, força afectat, Sant Martí de Lluçanès i Oristà. Al Berguedà, es van veure afectats els municipis de Sagàs, Puig-Reig i Casserres. El orincipal dany ha estat en els cultius d'ordi i blat, tot i que falta una valoració més acurada.
 
 
Montsià, Baix Ebre i Priorat
El sindicat calcula, en una primera valoració, que un 20% d'olivera ha resultat afectada a Mas de  Barberans, a la franja del Massís del Port. Aquest conreu també ha patit danys a Roquetes (Baix Ebre), a les finques mes a prop de la vessant del Massís del Port. A Torroja del Priorat (Priorat), la pedregada de diumenge 2 de juny va afectar les plantacions de vinya.
 
Unió de Pagesos demana a Agroseguro una ràpida peritació del anys coberts per les assegurances, i al Departament d'Agricultura una valoració ràpida i acurada dels danys de les pedregades per indemnitzar de manera justa la pagesia afectada, així com per poder aplicar mesures com l'adequació de la fiscalitat de l'IRPF a les pèrdues que es comptabilitzin.