6/04/2020

RESPOSTA DEL CONSORCI DE POLÍTIQUES AMBIENTALS DE LES TERRES DEL’EBRE AL COMUNICAT DE JUNTS PER CATALUNYA

Els membres de la Comissió de Govern del Consorci de Polítiques Ambientals (COPATE) davant les falses acusacions fetes per JxCat contra el president d'aquest Consorci manifestem que: 

1. El govern del COPATE considera inadmissibles les acusacions fetes per Junts per Catalunya (JxCAT) posant en dubte la gestió de la presidència del COPATE i el seu govern en relació amb l'estafa de la qual ha estat víctima el Consorci. Unes acusacions, que a partir d'un fet aliè i desgraciat, pretenen desprestigiar l'honorabilitat del Consorci i del seu president, i posar en dubte la feina que fan els que hi treballen. 

2. Demanem a JXCat que aclareixi a qui representa i en nom de qui fa aquest comunicat perquè des que es va fer pública la informació als mitjans de comunicació sobre l'estafa al COPATE, hem rebut l'escalf dels seus representants a l'organisme i també de membres del seu partit de diversos municipis de les Terres de l'Ebre, fet que és contradictori amb aquest mateix comunicat. 

3. Entenem que és cínic que JxCat faci aquestes falses acusacions mentre hi ha representants seus que donen suport a la gestió del COPATE i el seu president.

4. Considerem que és incompatible que JxCat faci aquestes falses acusacions i a la vegada s'ofereix per donar suport al COPATE davant l'estafa que ha patit. 

5. Manifestem que el COPATE ha estat víctima d'aquesta nova fórmula de delictes que executen experts. El cas del COPATE se suma al de la Paeria de Cervera (Lleida), el passat desembre de 2019, governada per JxCat, on se li van estafar 134.427€. I també se suma als casos d'estafa patits pels Ajuntaments de Vandellòs, Horta de Sant Joan i Amposta amb l'Hospital Comarcal. 

6. Recordem que el passat 17 de febrer de 2020 i a última hora de la tarda, la interventora del COPATE va informar el president del COPATE que havien estat víctimes d'una estafa, arran del retorn d'unes factures dels serveis de deixalleries que gestiona l'ens. 

7. Que el dimarts 18 de febrer, el president del COPATE acompanyat d'un advocat es va personar a primera hora del matí als Jutjats de Tortosa a presentar la corresponent denúncia. Allí mateix, va sol·licitar poder-se entrevistar amb la jutgessa de guàrdia que portaria el cas. 

8. Que el mateix dimarts 18 de febrer el president va comunicar els fets a la comissió de govern i va convocar junta de portaveus amb caràcter d'urgència pel dijous 20 de febrer. Allí, el president va donar tots els detalls del cas als portaveus dels diferents grups polítics, també als de JxCat. El mateix va fer divendres 21 amb l'empresa suplantada Nordvert S.L. Des de llavors i de forma recurrent, el president ha anat informant els portaveus polítics dels passos que s'han anat fent, entre d'altres, del nomenament d'un advocat que porta la defensa del COPATE. 

9. Que gràcies a la resposta immediata que es va donar des del COPATE, dels 400.000 euros estafats se n'han recuperat 232.000 euros, quedant pendents 168.000 euros de recuperar. 

10. Que el COPATE va establir tots els mecanismes de control i fiscalització un cop va rebre un correu electrònic fraudulent. Va demanar a la "suposada" empresa un certificat de l'òrgan de govern del canvi de compte corrent i un certificat de l'entitat bancària relacionat el CIF i el número de compte de l'empresa. Tots dos documents es van aportar, amb una falsificació tan perfecta que no va despertar cap mena de sospita i que va aconseguir saltar els filtres de seguretat de l'administració pública. 

11. La defensa del COPATE està treballant des del dia en què se li va encarregar el cas, i malgrat el tancament dels jutjats per la declaració de l'estat d'alarma, en buscar els autèntics responsables, i si s'escau, assenyalar la responsabilitat subsidiària de l'entitat financera. 

12. El govern del COPATE amb la resta de grups polítics de l'ens defensarà amb tota contundència l'honorabilitat de la institució i treballarà amb tots els mitjans possibles perquè la justícia els doni la raó i es paguin els 168.000 euros que queden pendents. 13. Agraïm les mostres de suport i solidaritat rebudes de diferents representants municipals de les Terres de l'Ebre. 

Tortosa, 4 de juny de 2020