6/24/2020

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre ha iniciat els tràmits per substituir l’accelerador lineal de l’Hospital de la Santa Creu

L'accelerador lineal de Tortosa, donat per la Fundació Amancio Ortega (FAO) s'ubicarà a l'Hospital de la Santa Creu en substitució de l'actual i en un futur es traslladarà a l'edifici oncològic que es construeixi per a l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, hospital de referència del territori.


La gerent de la Regió Sanitària Terres de l'Ebre (RSTE), Mar Lleixà, ha exposat que "la substitució de l'accelerador lineal ha estat un tema que hem tingut damunt de la taula des de la meva incorporació com a gerent de la Regió Sanitària Terres de l'Ebre". Lleixà ha afegit que "cal recordar que ha hi havia una decisió tècnica presa per construir un edifici oncològic a l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. El projecte està fet i allí s'ubicaria el búnquer on havia d'anar l'accelerador donat per la Fundació Amancio Ortega ara fa 2 anys. Aquest edifici, a més, havia d'acollir les consultes externes en una primera fase i un hospital de dia en una segona fase, una obra que està inclosa al PEF.


En aquest sentit, Lleixà ha puntualitzat que "l'Ajuntament no ha finalitzat els tràmits, ja que era necessari modificar el POUM. Sense aquesta modificació el projecte està aturat. L'Ajuntament va aturar definitivament els tràmits al febrer i així ho fa comunicar a la regió sanitària". El Departament de Salut, davant d'aquesta situació i per no causar més perjudicis a les persones que requereixen tractament ha decidit substituir l'accelerador ubicat a l'Hospital de la Santa Creu pel finançat per la Fundació Amancio Ortega. Lleixà ha indicat que "els tràmits ja estan iniciats, s'ha de presentar una memòria per part del Servei de Protecció Radiològica i Física Mèdica de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus per tal que el Servei de Coordinació i Activitats Radioactives de la Generalitat de Catalunya informi favorablement de la modificació al Consejo de Seguridad Nuclear (CSN). Un cop aprovat, se substituirà l'actual accelerador i es calibrarà el nou aparell un procés que Lleixà ha recordat que "és llarg i durant el qual els pacients que reben tractament radioteràpic hauran d'anar a Reus".


Així mateix Lleixà ha puntualitzat que "l'informe que es presenti inclourà el trasllat de l'aparell al futur edifici oncològic que com sabeu està pendent d'un projecte de futur de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta".


Lleixà ha valorat que "aquesta mesura és la millor per a les persones del territori, tot i que volíem evitar el trasllat a Reus i ubicar l'aparell allà on correspon, a l'Hospital de referència del territori".


El conveni entre la FAO i el CatSalut els va signar el 7 de juny de 2018. Dels 18 acceleradors dotats, el de Tortosa es va programar per al final donat que era dels més joves i estava pendent de la possible futura ubicació. Aquest accelerador té un cost de 2 milions d'euros.