6/20/2020

El Museu de les Terres de l'Ebre reprèn els actes públics amb les visites comentades a l'exposició "El llapis, arma de guerra antifeixista 1936-1939"

Sobre un fons blanc s'alça a color un cavall desbocat i amb aparença esbojarrada. Un home rabassut, que vesteix un uniforme carregat de medalles i elements decoratius, cavalca a sobre l'animal alçant un bastó. Podria ser la representació de la sota de bastos de la baralla espanyola, si no fos perquè el caricaturitzat era el dictador Francisco Franco sobre un animal amb l'esvàstica marcada al darrere, entre altres detalls, il·lustrats sota la mirada crítica d'Antonio Cañavate al cartell "S. E. El Generalísimo". Una obra que l'any 1936 li va costar una condemna de mort.


La de Cañavate és un dels fets que s'amaguen darrere els cartells i documents de l'exposició "El llapis, arma de guerra antifeixista 1936-1939", que la periodista, historiadora i comissaria de l'exposició, Teresa Ferré, explicarà el 27 de juny i 28 de juny en les visites guiades i comentades gratuïtes que reactivaran les activitats públiques del Museu després del confinament. La mostra de cartells es pot veure fins al 30 de juny a la sala d'exposicions temporal del Museu de les Terres de l'Ebre.


L'exposició temporal "El llapis arma de guerra antifeixista" presenta quin era el context de la comunicació i la propaganda en la lluita antifeixista en els anys 1936-1939a partir de l'obra original d'autors tan importants com Carles Fontserè, Josep Renau, José Bardasano, Pere Català o entre d'altres, Humbert Vallmitjana.


Visites segures

El Museu compta amb les mesures per evitar contagis de la Covid-19.Des de la seva reobertura, segueix el de Pla de contingència que fixa les mesures de prevenció i higiene, així com de distanciament i senyalització per garantir la seguretat dels treballadors, visitants i usuaris. El Museu limita l'accés a 20 persones per cadascuna de les tres sales visitables, facilita gel hidroalcohòlic i mascaretes als visitants i ha habilitat unanova sortida des de la sala "L'Ebre, camí d'aigua" per tal de disposar d'un circuit de visita en una sola direcció.