5/14/2020

Unió de Pagesos urgeix el Govern estatal a rectificar la desorbitada fiscalitat de la fruita dolça perquè no comporti una càrrega injusta i il·legal a les explotacions

Unió de Pagesos urgeix els ministeris d'Agricultura i d'Hisenda a publicar una nova correcció d'errors de l'Ordre HAC/329/2020, de 6 d'abril, per la qual es redueixen per al període impositiu del 2019 els índex de rendiment net aplicables en el mètode d'estimació objectiva de l'IRPF per les activitats agrícoles i ramaderes afectades per diverses circumstàncies excepcionals.

El sindicat recorda que si no es corregeix amb urgència, en el cas de la fruita dolça comportarà, per a les explotacions que tributen per mòduls, una càrrega fiscal injusta i il·legal en l'IRPF, que serà entre 4.000 i 6.000 euros més per a una explotació que produeix 500.000 quilos de préssecs i nectarines.

El sindicat ja va denunciar el 9 d'abril que l'adequació que feia Hisenda només suposa una reducció del 18,91% dels mòduls de l'IRPF en fruita dolça, que passa del 0,37 al 0,30 i que, per tant, no recollia adequadament el fet que la pagesia de la fruita està immersa en una greu crisi de preus des del 2014, i molt especialment, els productors de préssec i nectarina, ja que de les darreres sis campanyes només han pogut cobrir costos de producció en la del 2016 i la del 2018. A més, obviava que en la campanya del 2019 la caiguda d'ingressos que ha patit el sector va ser del 66% en fruita de pinyol i del 40% en fruita de llavor respecte al càlcul dels mòduls tinguts en compte en la situació anterior a la crisi de preus des del veto rus.

Hisenda tampoc recollia a l'ordre l'increment de costos laborals del 14,11%, l'augment del cost de la mà d'obra del 13,59% arran de l'increment del Salari Mínim Interprofessional del 2018 al 2019, ni l'increment del cost de la Seguretat Social del 17,34%, i tampoc l'augment del cost de l'energia, de més del 15%.

Per tot això, Unió de Pagesos considerava que l'ordre que regula fiscalitat de la pagesia que tributa a mòduls en la declaració de l'IRPF del 2019 era una burla al sector de la fruita dolça, i recordava que tant les fortes calors de l'estiu passat com la crisi de preus dels préssecs i nectarines i de la poma van provocar preus baixos en origen, així com una minva dels fruits al camp i a les centrals de confecció.

Unió de Pagesos exigeix a ambdós ministeris una ràpida i immediata actuació per corregir aquest tractament injust del sector en l'Ordre HAC/329/2020. El sindicat també considera necessari que s'incrementin fins al 10% les despeses de difícil justificació per la pagesia que tributa en l'estimació directa agrària.