5/19/2020

Unió de Pagesos insisteix a exigir al Departament i al Ministeri que corregeixin els oblits i errades en l’adequació de l’IRPF 2019 per a un tracte just i equitatiu de la pagesia

Unió de Pagesos exigeix tant al Departament com al Ministeri d'Agricultura la correcció del conjunt d'oblits i errades detectats a l'Ordre HAC/329/2020, de 6 d'abril, per la qual es redueixen per al període impositiu 2019 els índexs de rendiment net aplicables al mètode d'estimació objectiva de l'IRPF per a les activitats agràries afectades per diverses circumstàncies excepcionals, ja que, en cas contrari, es veuran sotmeses a suportar una càrrega fiscal injusta en l'IRPF del 2019, ara s'està en període de presentació.
 
El sindicat ha reclamat a les dues administracions, mitjançant una correcció d'errades quan es publicar aquesta ordre i també quan es va publicar una correcció d'errades el 5 de maig, ja que aquesta també contenia errors. La resposta obtinguda en el cas del Departament d'Agricultura va ser que no li constava el grau d'afectació, i pel que fa al Ministeri, que la Generalitat no l'hi havia demanat.
 
Unió de Pagesos considera que la pagesia afectada per les següents circumstàncies excepcionals durant el 2019 no ha de pagar els plats trencats d'un mal sistema de peritatge i comprovació de la veracitat i l'abast de les afectacions patides, per part d'ambdues administracions.
 
INCENDI RIBERA D'EBRE. Per al sindicat, és incomprensible que l'incendi originat a la Ribera d'Ebre el 26 de juny del 2019, que va arrasar entre el 73% i el 83% de la superfície en producció d'ametllers i oliveres dels municipis de Flix, la Torre de l'Espanyol i Vinebre, així com l'única explotació d'oví de la Torre de l'Espanyol, no s'incloguin amb el corresponent índex reduït en l'Ordre HAC/329/2020, quan la magnitud dels danys va ser considerada en el Reial Decret-llei 11/2019, de 20 de setembre, pel qual s'adopten mesures urgents per pal·liar els danys causats per temporals i altres situacions catastròfiques.
 
RAMADERIA EXTENSIVA. També considera incomprensible que les orientacions productives de ramaderia extensiva de boví de carn i de cria extensiva, boví de llet, cabrum de carn, cabrum de llet, oví de carn, oví de llet, arran de la sequera que va afectar a les pastures, tinguin a tot l'Estat índex reduït en l'ordre, mentre que per a les mateixes pastures i amb la mateixa sequera, l'equí a Catalunya només el té a Espinelves, Vidrà i Viladrau, municipis d'Osona, i a les comarques del Berguedà, Osona, l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, però no al Ripollès, tota la Cerdanya i la Val d'Aran.
 
FRUITA SECA, VINYA I FARRATGE. És incomprensible que la producció de fruita seca, afectada per la sequera i els cops de calor, reconeguda en alguns municipis i comarques de Catalunya o en altres orientacions productives, no figura amb el corresponent índex reduït en l'ordre en el cas de l'Anoia, l'Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà i la Terra Alta, amb afectacions generals en la producció del 33%.
 
Pel que fa al raïm per a vinificació en DO, afectat per la sequera i els cops de calor, no s'hi inclouen les comarques de l'Anoia, el Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, amb afectacions generals en la producció del 33%. Així com tampoc la pedregada que va afectar els municipis de Barberà de la Conca i Sarral amb una afectació del 32%.
 
Quant a l'orientació productiva de farratge, afectada per la sequera i amb afectació reconeguda en bona part de les comarques de Catalunya o en les orientacions productives de ramaderia extensiva amb uns índexs reduïts en l'ordre, mentre que per a la mateixa sequera, no s'hi inclouen amb el mateix índex reduït les comarques de l'Anoia, el Pla d'Urgell i la Val d'Aran.
 
HORTA I CEREALS. Tampoc s'ha recollit la pedregada que va afectar a les produccions d'horta del municipis del Bruc, amb la pràctica totalitat de la producció, ni el fet que la Segarra, com va succeir a les Garrigues i a la Conca de Barberà, va veure reduïda en un 50% la producció de cereal i de colza respecte al que seria un any normal per les elevades precipitacions en el moment de la sembra. Aquesta situació va provocar naixences irregulars i no naixences i una reducció del 70% en la producció de palla de cereal. Per aquest motiu, la pèrdua d'ingressos no pot comportar l'adequació del mòdul general del 0,18 en cereal i del 0,22 en oleaginoses, sinó que hauria de ser, per a la comarca de la Segarra, del 0,13 en cereal i del 0,16 en oleaginoses (o més concretament, per al conreu de la colza).
 
FRUITA DOLÇA. Finalment, en fruita dolça i per a tot l'Estat, la reducció de l'índex només suposa una reducció del 18,91%, ja que passa del 0,37 al 0,30. El sindicat recorda que la pagesia de la fruita està immersa en una greu crisi de preus des del 2014, i molt especialment, els productors de préssec i nectarina, que, de les darreres sis campanyes només han pogut cobrir costos de producció la del 2016 i del 2018. La caiguda d'ingressos que ha patit el sector el 2019 ha estat del 66% en fruita de pinyol i del 40% en fruita de llavor, respecte al càlcul dels índex tinguts en compte en la situació anterior a la crisi de preus des del veto rus, atesa la situació de crisi de mercats del 2019 i les fortes calors de l'estiu, que van provocar la minva dels fruits al camp i a les centrals de confecció. A aquests factors cal sumar-hi els encariments dels costos de producció. Tampoc s'ha tingut en compte la pedregada que va afectar els municipis de Castellnou de Seana, Golmés i Vila-sana, al Pla d'Urgell, amb una afectació del 50%.