5/14/2020

Els Mossos d'Esquadra investiguen 35 denúncies per delictes d'odi en l'àmbit LGTBI+ en el primer trimestre d'aquest any

Les denúncies per delictes d'odi vinculades a l'àmbit LGTBI+ han experimentat un augment del 58% durant el 2019 respecte l'any anterior, passant de 75 a 119 fets delictius. Durant el primer trimestre d'enguany, la Policia de la Generalitat- Mossos d'Esquadra ha realitzat 35 investigacions per agressions, amenaces i lesions amb motivacions homòfobes i han realitzat 16 detencions de persones com a presumptes autores de fets delictius per raó de l'orientació sexual i afectiva, identitat o expressió de les víctimes.

Coincidint amb el dia internacional contra l'Homofòbia, que se celebra aquest diumenge 17 de maig, la Policia de la Generalitat- Mossos d'Esquadra ha publicat a les xarxes socials un vídeo per conscienciar de la importància de la denúncia per agressions, assetjament, amenaces i lesions motivades per un delicte d'odi. La publicació explica que les decisions que pren cada persona marquen la diferència i que, davant de qualsevol situació de discriminació per l'orientació sexual o la identitat de gènere, cal denunciar el fets i posar-ho en coneixement de la policia.

L'evolució que han mantingut aquests delictes al llarg dels anys manté una tendència a l'alça, passant dels 38 fets denunciats l'any 2014 als 119 fets registrats l'any passat. L'increment ha estat del 58 %. Durant l'any passat el 85 % dels fets delictius es van registrar a la demarcació de Barcelona (amb 95 fets) seguit de les demarcacions de Tarragona (11) Girona (6) i Lleida (5).

Pel que fa a les víctimes, durant l'any passat, 151 persones van denunciar haver estat víctimes de delictes d'odi en l'àmbit LGBTI+. Durant el primer trimestre d'enguany el nombre de víctimes és de 46. Precisament durant aquest primer trimestre s'han fet 16 detencions, entre les quals hi ha 4 menors d'edat.

Els delictes principals que es produeixen en aquest àmbit són delictes contra l'exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques, lesions, agressions, amenaces, i assetjament.

La Policia de la Generalitat porta a terme una acció integral per garantir i protegir el lliure exercici dels drets de totes les persones i prioritza la lluita davant de qualsevol tipus de discriminació. En aquest sentit i amb l'objectiu de millorar els mecanismes d'informació, prevenció i detecció dels delictes d'odi i discriminació es va crear el correu electrònic mossos.delictes.odi@gencat.cat, per a consultes i demanar assessorament. L'any passat es van gestionar 214 consultes i durant el primer trimestre d'enguany s'han realitzat 73 assessoraments a través d'aquest correu electrònic.

Així mateix, l'any passat, es va crear la Taula de coordinació entre entitats LGBTI+ i els Mossos d'Esquadra amb la participació de l'Observatori contra l'homofòbia per fer seguiment dels casos que s'havien denunciat i conèixer les inquietuds i problemes de seguretat en aquest àmbit.

Durant l'any passat es van realitzar xerrades del taller sobre delictes d'odi i discriminació amb un total de 509 presentacions sobre la prevenció de conductes  discriminatòries amb un total de 13.525 assistents. Un total de 296 d'aquestes presentacions es van fer a escoles amb 7.527 assistents estudiants de secundària.