4/16/2020

Xavier Pallarés: "Tot i la situació de calma i estabilitat que les dades de la pandèmia del coronavirus marquen a les Terres de l'Ebre, no ens podem relaxar"

El delegat territorial del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarés, ha presidit aquest matí una nova reunió extraordinària del Consell de Direcció de l'Administració Territorial de la Generalitat per valorar l'evolució i la situació actual de la pandèmia del coronavius a les Terres de l'Ebre.

Xavier Pallarés ha destacat que "tot i que sembla ens mantenim en un microclima respecte la resta de Catalunya, i la situació de calma i estabilitat que les dades de la pandèmia del coronavirus ens marquen a les Terres de l'Ebre, no ens podem relaxar. Gràcies al comportament de la ciutadania la situació actual és estable però, cal que mantinguem el confinament i seguim les normes de seguretat establertes".

A la Delegació del Govern, el seguiment de l'evolució de la pandèmia del coronavirus a les Terres de l'Ebre és diari amb les reunions del Gabinet de Gestió de l'Emergència, format pel delegat del Govern i els responsables territorials de Salut, Educació, Interior, Protecció Civil, Treball, Afers Socials i Famílies i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que dos dies a la setmana s'amplia a la resta de representants territorials dels departaments del Govern de les Terres de l'Ebre, essent el Consell de Direcció.

Així, un cop finalitzada aquesta reunió el delegat del Govern ha explicat que les dades aportades pels diversos departaments demostren que "la gent de les Terres de l'Ebre ho estem fent bé. De fet, hem superat la Pasqua sense elevar el nombre de denúncies per incompliment de les mesures de confinament, a excepció d'algunes persones que reiteren. També mantenim estables les xifres de contagis del coronavirus i, sobretot, les residències de gent gran segueixen sense casos, la qual cosa ens alegra, ja que són un grup molt vulnerable i patim perquè no es produeixi un brot"
En aquests moments, la Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre té comptabilitzats 160 casos positius de persones amb la Covid19, dels quals 25 estan hospitalitzats  i 8 són a l'UCI. S'han produit un total de 12 èxitus.

D'altra banda, els departaments de Salut, Interior, Territori i Sostenibilitat i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de les Terres de l'Ebre han treballat en un protocol, que serà elevat a l'aprovació del PROCICAT, per definir els trasllats dels temporers per a l'inici de la campanya de la recollida de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre, amb l'objectiu "d'ampliar al màxim les línies d'autobusos entre el punt d'origen de les persones i els llocs de treball, per evitar que s'hagin d'instal·lar en habitatges als petits pobles riberencs i que això generi un volum de gent més elevat de l'habitual" - ha explicat Xavier Pallarés.
Alhora des del Departament d'Educació s'està implementat el pla d'acció per fer arribar a les famílies els mitjans tecnològics necessaris, tant dispositius com connectivitat, per a què "tot l'alumnat pugui acabar el darrer trimestre del curs de manera telemàtica i confiem poder arribar al 100% de les famílies de les Terres de l'Ebre que ho necessiten i que, de moment, s'han comptabilitzat amb la col·laboració de direccions dels centres i dels ajuntaments i és un total de 1.040 dispositius que cal fer arribar a les cases de l'alumnat" - ha avançat el delegat del Govern, a l'espera de la concreció de les dades un cop finalitzada la implantació del pla.

Pel que fa a les actuacions directament adreçades als sectors econòmics de les Terres de l'Ebre per pal·liar les afectacions de la pandèmia del coronavirus, el delegat del Govern ha destacat que el Departament de Treball "està immers en la gestió dels ERTO amb una gran feina i una resolubilitat del 92%, ja ha resolt 2.131 expedients dels 2.185 que s'han sol·licitat a les comarques ebrenques i que afecten a 8.929 persones, les quals necessiten urgentment poder cobrar les prestacions". Al mateix temps, Xavier Pallarés ha explicat que "des d'avui ja es poden sol·licitar els ajuts directes de 2.500€ per autònoms i petites empreses d'establiments turístics del Departament d'Empresa, que són la gran majoria de l'empresariat turístic de casa nostra i confiem s'hi acullin, perquè els ajudarà a afrontar la complicada situació que pateix el sector". Finalment, el delegat del Govern ha avançat que en breu el Departament d'Empresa i Coneixement també publicarà la convocatòria d'ajuts destinada al sector del comerç, tant per associacions i entitats comercials, com també per a comerciants autònoms i administracions locals.