4/09/2020

Unió de Pagesos reclama un protocol de funcionament per a la campanya agrària i l’exclusió per al sector dels costos de cotització de les contingències comunes per als contractes de persones en atur

Unió de Pagesos considera que, davant de la campanya agrària d'enguany, la seguretat i la proximitat han de ser clau per al seu bon desenvolupament. Des del 20 de març, a l'inici de la declaració de l'estat d'alarma, el sindicat ha reclamat diverses mesures per fer front a la campanya agrària ja que, tenint en compte les circumstàncies actuals, és cabdal que la pagesia pugui fer la seva feina i garantir l'abastiment alimentari amb les mesures de seguretat i sanitàries necessàries per contribuir al control de la pandèmia.
 
Per a Unió de Pagesos, és urgent tancar un protocol clar de funcionament amb aquesta finalitat. El sindicat considera que el document publicat el 3 d'abril pel Ministeri de Treball és un primer pas, amb orientacions preventives, però cal aprofundir amb altres aspectes com la mobilitat de les persones temporeres per accedir als camps i als centres de treball i la gestió dels allotjaments i altres establiments turístics. Aquestes indicacions les han de conèixer, consensuar i compartir tots els agents que intervenen en la campanya.
 
Entre altres mesures, el sindicat creu necessari que allà on hagi més volum de mà d'obra s'habiliti un sistema de transport col·lectiu per facilitar el trasllat al camp i als centres de treball, fet que permetria la mobilitat amb les màximes garanties de seguretat.
 
Unió de Pagesos considera que el Reial Decret Llei 13-2020 publicat avui al BOE té en compte el factor de la proximitat, un dels elements claus proposat pel sindicat i consensuat amb els departaments de Treball i d'Agricultura el 20 de març, que va traslladar a la Subdelegació del Govern a Lleida. Aquest model ofereix oportunitats laborals a les persones que resideixen en el territori, evita desplaçaments llargs, minimitza la necessitat d'allotjament i ordena la circulació de persones en el territori. En aquest sentit, també cal planificar en les zones on sigui necessari la possibilitat d'habilitar establiments turístics per allotjar persones mentre duri l'activitat, i complir així amb el criteri de proximitat establert per aquest Reial decret.
 
El Reial Decret Llei permet comptabilitzar les prestacions per desocupació o altres de caràcter social o laboral amb l'activitat agrària, exceptuant les que formin part d'un expedient ERTO per la situació d'emergència de la covid-19. També estableix la pròrroga d'autoritzacions de treball per a persones migrants fins al 30 de juny del 2020, i s'hi podran acollir joves migrants de 18 a 21 anys que es trobin en situació regular.

En aquests sentit, el sindicat preveu un increment encara més gran de les persones que hi han contactat arran de la crida que va fer el 25 de març a estudiants i aturats. Fins ara ha rebut més de 6.000 sol·licituds. En aquest període, més de 50 entitats, nombrosos ajuntaments i consells comarcals s'han posat en contacte amb el sindicat per derivar persones interessades en treballar al camp.
 
Unió de Pagesos reclama que el sector agrari no tingui els costos, i per tant, que s'excloguin de la cotització a la Seguretat Social les contingències comunes per la contractació de persones en situació de desocupació que ja ho tenen cobert, i que només s'hagi de cotitzar per les contingències professionals. El sindicat espera que, igual com s'estan establint mesures per alleugerir la situació complicada que s'està produint, també es vegi compensat l'esforç de la pagesia i es pagui dignament la seva feina i els seus productes.
 
Finalment, Unió de Pagesos fa una crida a la responsabilitat de tots els agents i demana a les persones interessades en treballar que contactin amb el sindicat a través del formulari habilitat a la web i no ho facin per telèfon. A més, és important evitar la mobilitat sense un contracte de feina garantit. També recorda que les demandes es gestionaran tenint en compte la proximitat del lloc de residència i del lloc de treball.