4/22/2020

Unió de Pagesos reclama al ministre d'Agricultura mesures que contemplin tots els sectors que han entrat en crisi de resultes de la lluita contra la pandèmia covid-19

Unió de Pagesos en la reunió per videoconferència amb el ministre d'Agricultura, Luis Planas, amb el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, com a representant de la coordinadora estatal Unió d'Unions, va posar l'accent en reclamar que l'Administració estatal que articuli el suport a la destil·lació de crisi i la verema en verd per al sector vitivinícola. Aquesta va ser una de les propostes del sindicat de les diverses que el sector català demana per fer front a les circumstàncies de resultes de l'estat d'alarma en la lluita contra la pandèmia covid-19.
 
Unió de Pagesos ja va fer arribar el 3 d'abril una comunicació al Ministeri d'Agricultura on proposava destinar fons estatals per a una destil·lació de crisi, a un preu suficient per sostenir els preus pagats als viticultors pel raïm i pel vi. L'alcohol obtingut es podria destinar a usos sanitaris per a la lluita contra la covid-19. També, va proposar que habilités per aquest any la mesura de la verema en verd, ja contemplada en el Pla de Suport Vitivinícola de l'Estat espanyol finançada al 100% amb fons comunitaris.
 
En un altre ordre de coses, el sindicat va remarcar ahir que cal que s'excloguin de la cotització a la Seguretat Social les contingències comunes per la contractació de persones en situació de desocupació que ja ho tenen cobert, i que només s'hagi de cotitzar per les contingències professionals.
 
També, Unió de Pagesos demana al Govern de l'Estat que clarifiqui que els productors de flor i planta ornamental, com als subsectors dedicats a produccions alimentàries, bàsicament destinades a l'hostaleria, restauració i cafeteria, i als calçots, la carn d'oví i cabrum, la llet de cabra i altres petites produccions de qualitat, poden accedir a les línies d'avals de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) al sector primari adreçat a empreses i autònoms per pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia covid-19.
 
El sindicat també demana al Ministeri d'Agricultura que augmenti la dotació de les mesures adreçades al sector oví i cabrum i el boví de carn a causa de al caiguda del consum. I davant la prohibició de la cacera durant l'estat d'alarma, el sindicat demana al Ministeri que actuï, ja que el descontrol de la fauna salvatge pot portar problemes sanitaris de difusió de malalties als sectors ramaders.
 
Per últim, en la reunió d'ahir Unió de Pagesos va traslladar al Ministeri d'Agricultura la reflexió que ara que s'ha vist la importància de tenir un sector agrari fort, com a sector essencial de la societat del benestar, caldrà posar l'alimentació de proximitat al centre dels debats postcovid-19.