4/17/2020

Unió de Pagesos preveu una millora en l’expectativa dels preus en origen per a la fruita dolça tot i la incertesa de les necessitats de la mà d’obra


Unió de Pagesos preveu una millora en l'expectativa per als preus en origen de la campanya agrària d'enguany a Catalunya com a conseqüència de la caiguda de producció que s'espera pels danys climàtics patits a Itàlia, així com a altres zones de l'estat com Aragó i Extremadura, i que han afectat a préssec i nectarina, poma, pera i cirera. Tot i això, la pagesia manté la incertesa sobre les necessitats de la mà d'obra per cobrir tota la recol·lecció a les explotacions.

El sindicat considera que a Catalunya la producció de poma no serà plena a causa de les temperatures hivernals inusualment altes i que han afectat, sobretot, la zona fruitera de Girona. En fruita de pinyol tampoc s'espera que la collita sigui plena, tenint en compte les gelades de fa dues setmanes al Segrià, la Noguera i les Garrigues, i pels problemes en el quallat del fruit. En aquests moments, a punt de començar la collita de la cirera, tampoc s'espera plena a Catalunya pels quallats irregulars del fruit.

Unió de Pagesos lamenta la manca de voluntat que ha demostrat el Govern estatal a l'hora de decidir mesures per pal·liar els principals problemes que preveu el sector per la crisi de la covid-19, com la manca de mà d'obra, la no inclusió de la pagesia en els crèdits ICO amb avals del Govern espanyol, les dificultats per desplaçar els treballadors amb cotxes privats, quan molts viuen junts i no disposen de permís de circulació o cotxe propi, i la consideració del contagi per covid-19 un accident laboral, amb les càrregues que això suposa a la pagesia.

A més, el sindicat considera que l'adequació de mòduls de l'IRPF del 2019 del Ministeri d'Hisenda, que només ha passat del 0,37 al 0,30 és inacceptable i una burla per a la pagesia de la fruita dolça atesa la greu crisi de preus que pateix el sector i de les ridícules liquidacions de la campanya 2019.

Unió de Pagesos ha presentat diferents propostes d'esmenes en la tramitació del Reial decret llei de la cadena alimentària amb l'objectiu d'introduir un ajut directe de fins a 25.000 euros perquè la pagesia de la fruita dolça disposi de liquiditat sense necessitat de préstecs ni avals, i un pla de reestructuració per canviar el cultiu en préssec i nectarina i pruna, i per canviar de varietat en poma i cirera, per adequar l'oferta i la demanda, i per fomentar la recuperació dels preus en origen. El sindicat també ha proposat com a mesura l'obligació de subministrar preus per part dels diferents operadors de la cadena amb l'objectiu de disposar d'un sistema de captació de preus transparent, representatiu i de validesa estadística.