4/10/2020

Unió de Pagesos denuncia que els ministeris d’Agricultura i d’Hisenda abandonen les mesures per a la recuperació de les explotacions afectades per l’incendi a la Ribera d’Ebre

Unió de Pagesos denuncia que el Ministeri d'Agricultura encara no ha articulat els ajuts per refer el potencial productiu de les explotacions afectades per l'incendi iniciat a la Ribera d'Ebre l'estiu passat establerts al Reial Decret-llei 11/2019, de 20 de setembre, segons el qual s'adoptaven mesures urgents per pal·liar els danys causats pel temporals i altres situacions catastròfiques. A més, el sindicat també denuncia que l'Ordre HAC/329/2020, de 6 d'abril, publicada avui i que preveu, per al període impositiu 2019, una reducció dels índex de rendiment net de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques per les activitats agràries afectades per diverses circumstàncies excepcionals, no inclou les afectacions dels ametllers, olivers i oví i cabrum dels temes municipals afectats per l'incendi a la comarca de la Ribera d'Ebre.
 
Per aquests motius, Unió de Pagesos exigeix a ambdós ministeris una actuació ràpida per posar en marxa les mesures per pal·liar els efectes del l'incendi i fomentar la recuperació del potencial productiu afectat pel mateix.
 
El sindicat considera inadmissible que les comarques afectades no disposin del suport promès pel Govern de l'Estat per poder fer front a la recuperació del potencial productiu malmès, quan les tasques ja no poden esperar més a la convocatòria del Ministeri. Cal recordar que en la situació d'estat d'alarma per la covid-19 queda establert que el sector alimentari, començant pels productors, és essencial.
 
Per a Unió de Pagesos també és incomprensible que, tot i estar específicament establert al Reial Decret-llei 11/2019 que, segons els informes del Ministeri d'Agricultura, el d'Hisenda podrà autoritzar, amb caràcter excepcional, la reducció del rendiment net dels mòduls de l'IRPF del 2019, cap dels municipis de la Ribera d'Ebre afectats per l'incendi per a les orientacions productives més significativament afectades (ametllers, olivera i oví i cabrum) hagin estat incloses a l'Ordre publicada avui per aquesta circumstància excepcional. El sindicat alerta que si no es fa una correcció, perjudicarà les explotacions afectades amb una càrrega fiscal injusta i il·legal en l'IRPF.