4/10/2020

Unió de Pagesos, amb el suport d'associacions de consumidors, insisteix als ajuntaments que no impedeixin els mercats d'aliments a l'aire lliure

Unió de Pagesos insisteix a reclamar als ajuntaments que han suspès els mercats d'aliments a l'aire lliure d'aforament inferior a 1.000 persones que rectifiquin. El sindicat ha ampliat el suport a aquesta demanda amb la Coordinadora Catalana d'Organitzacions de Consumidors de Productes Ecològics, la Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de Catalunya i també s'hi ha afegit Greenpeace. Demanda que ja havia fet amb la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat, Salut, Consum i Alimentació (CUS) i Unió de Consumidors de Catalunya (UCC).
 
El sindicat remarca que impedir aquests mercats contravé la resolució del Departament de Salut, el Reial Decret d'estat d'alarma i el Reial Decret que regula la venda directa de productes peribles i a més perjudica la pagesia i la ciutadania pel fet que entorpeix l'accés als aliments.
 
El sindicat recorda que altres ajuntaments com Vilanova i la Geltrú (Garraf), Montblanc (Conca de Barberà) i Moià (Moianès) s'han replantejat la prohibició i han tornat a posar-los en pràctica. En aquest sentit, el sindicat insisteix a les entitats municipalistes, Associació Catalana de Municipis i Federació de Municipis de Catalunya, que facin una crida a complir els criteris d'obertura dels mercats de productes frescos a l'aire lliure autoritzats i obligatoris.
 
Unió de Pagesos recorda als ajuntaments que, si els cal, poden demanar reforços a les autoritats competents per posar mesures de control per dosificar l'aforament als espais d'aquests mercats, tal com estableix el Reial Decret d'estat d'alarma. D'altra banda, la Direcció General de Protecció Civil del Departament d'Interior va establir el 3 d'abril de manera molt clara les condicions específiques per a la realització de mercats no sedentaris.
 
D'altra banda, el sindicat remarca també que molts municipis sí han mantingut el mercat obert o han buscat alguna alternativa per distribuir de manera diferent les parades o els dies de mercat, entre els quals, a més de les capitals de comarca citades més amunt: Amposta, Balaguer, Berga, Figueras, Gandesa, Girona, la Bisbal d'Empordà, Manresa, Móra d'Ebre, Olot, Tàrrega, Tarragona, Tremp i Vilafranca del Penedès.
 
En aquesta context de confinament a causa de la pandèmia de la covid-19, el sindicat insisteix que la pagesia és la peça determinant per proveir la població de productes frescos i de proximitat. Els productors treballen amb normalitat per seguir complint l'objectiu de subministrar aquests aliments als ciutadans.

LLISTAT DE MUNICIPIS QUE NO DEIXEN FER MERCATS D'ALIMENTS A L'AIRE LLIURE:

Alt Camp
Valls
Alta Ribargorça
Pont de Suert
Alt Urgell
La Seu d'Urgell
Oliana
Organyà
Baix Ebre
Deltebre
Perelló
Baix Llobregat:
Sant Vicenç dels Horts
Cornellà
Mercat de Torreblanca mancomunat per Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern
Esplugues de Llobregat
Baix Penedès
Calafell
Barcelonès
Barcelona: (ha suspès els mercats de la xarxa de mercats de pagès d'economia social i solidària que es fan a diferents barris)
Cerdanya
Puigcerdà
Bellver de Cerdanya
Conca de Barberà
Santa Coloma de Queralt
Garraf
Sant Pere de Ribes
Garrigues
Les Borges Blanques
Maresme
Pineda de Mar
Mataró
Calella
Montsià
La Sènia
Osona
Vic
Roda de Ter
Calldetenes
Prats de Lluçanès
Manlleu
Pallars Jussà
La Pobla de Segur
Pallars Sobirà
Sort
Esterri d'Àneu
Pla d'Urgell
Mollerussa
Ribera d'Ebre
Mora la Nova
Ripollès
Ripoll
Campdevànol
Camprodon
Segrià
Lleida
Torrafarrera
Segarra
Cervera
Guissona
Solsonès
Solsona
Tarragonès
Tarragona (obert el de la Plaça del Fòrum i el de la Móra, però tancats els de Torreforta, Bonavista, Sant Pere, Sant Pau i Sant Salvador)
Terra Alta
Horta de Sant Joan
Bot
Batea
Caseres
Vilalba
Vall d'Aran
Viella
Vallès Oriental
Granollers
Canovelles