4/26/2020

Unió de Pagesos aconsegueix que Agricultura ampliï les actuacions per donar resposta a l’important augment dels danys de fauna als cultius i per evitar la propagació de malalties com la PPA

Unió de Pagesos ha aconseguit que el Departament d'Agricultura hagi accedit a ampliar les actuacions per fer front als danys a l'activitat agrària per part de les espècies cinegètiques, tot i que lamenta que hagi tardat més d'un mes després  de la insistència del sindicat  davant l'important augment de  danys als conreus en les últimes setmanes de confinament com a conseqüència de la covid-19. El sindicat recorda que el control d'algunes espècies, sobretot els senglars, és clau per evitar la propagació de malalties, especialment la pesta porcina africana (PPA) i la tuberculosi bovina. El sindicat, davant la tardança de l'Administració, també havia enviat recentment una carta a la consellera d'Agricultura en la qual recordava la urgència de dur a terme aquestes actuacions.
 
En aquest sentit, el Departament accepta que la pagesia afectada sol·liciti una autorització excepcional de control de l'espècie quan el pagès o el ramader pateixi o prevegi que patirà danys severs. Ho podrà fer a través del tramitador genèric telemàtic de la Generalitat o mitjançant un correu electrònic al cap de la secció territorial d'Activitats Cinegètiques. A més, en el cas que el pagès o el ramader afectat sigui caçador podrà dur a terme les actuacions per a la protecció dels cultius dins les seves finques, com reclamava el sindicat. Les actuacions dels agents rurals també podran dur-les a terme caçadors de l'Àrea Privada de Caça on estigui ubicada la parcel·la amb danys si són de la zona i compleixen amb les mesures sanitàries establertes, com també demanava Unió de Pagesos.
 
Una altra de les peticions del sindicat acceptada per Agricultura és l'activació de les autoritzacions excepcionals preventives emeses amb anterioritat a la declaració de l'estat d'alarma i que havien quedat suspeses, com és el cas del Parc Agrari del Baix Llobregat, i que el Departament durà a terme actuacions d'ofici en zones d'elevada densitat i risc de danys en el cas del porc senglar, o incloses en zones amb molts danys constatats per l'Administració.
 
El sindicat demana que les sol·licituds es tramitin amb rapidesa i que les condicions de les autoritzacions permetin fer les actuacions amb el mètode i nombre de caçadors necessaris perquè siguin eficaces.
 
Cal tenir present que la situació dels danys de fauna als conreus anirà empitjorant quan els cultius avancin en el seu desenvolupament. En la cirera, la collita de la qual comença aquests dies, hi ha danys d'estornells i garses, i en algunes zones, de senglars. Els conreus d'horta pateixen danys de tudons, i els arbres joves i els brots tendres de fruiters i vinya de tot Catalunya, de cabirols, especialment a la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Priorat, el Bages, el Penedès i la plana de Lleida. En el cas de la vinya, els danys suposen el 100% de pèrdua de la collita.

Els senglars  també provoquen danys a altres zones fruiteres com l'Alt Penedès i la plana de Lleida, i d'horta, com el Baix Llobregat. Pel que fa als conills, hi ha un augment de danys als conreus del Segrià, les Garrigues, la Noguera i la Segarra, el Baix Penedès (vinya) i les Terres de l'Ebre (tarongers). En llocs com la zona de Vilada (Berguedà) pateixen danys de cérvols.

Les comarques de Girona són les que pateixen més danys de senglars des de fa molts anys, fins al punt que la població d'aquests animals està descontrolada. Ara, amb les pràcticament nul·les intervencions dutes a terme l'últim mes, ja que la majoria d'actuacions sol·licitades a Agricultura han estat denegades o no s'han contestat, han saltat totes les alarmes en molts punts. Els senglars no només afecten els cultius com cereals, raigràs i zones de pastura sinó que provoquen danys a la colza, que anys enrere se'n salvava. En comarques com el Ripollès i la Garrotxa els cereals també pateixen danys de cabirols i daines.

El sindicat recorda que l'estat d'alarma suspèn la caça com a activitat esportiva però el Reial Decret que estableix les mesures necessàries per garantir l'abastiment alimentari no la suspèn quan l'objectiu és protegir els conreus dels danys i garantir que no es difonguin les malalties animals de comunicació obligatòria (especialment la PPA i la tuberculosi bovina). Per tant, la caça amb aquestes dues finalitats es pot dur a terme amb les actuacions cinegètiques necessàries.

Així mateix, Unió de Pagesos reclama que es posi en marxa urgentment el Grup Especial de Gestió Cinegètica i Captura d'Animals (GECA) del Cos d'Agents Rurals. Finalment, el sindicat recorda que s'hauria de publicar la Resolució de vedes 2020-2021 i denuncia que, un any més, Agricultura incompleix la normativa en no declarar l'emergència cinegètica a les zones on se superen els llindars establerts, que a Girona, en el cas dels senglars, significa bona part dels municipis.