4/18/2020

Fornós destaca la bona feina del DARP en la promoció dels productes agraris de proximitat durant la crisiLa diputada Irene Fornós ha intervingut aquest matí a la Comissió d'Agricultura del Parlament de Catalunya per valorar les accions que està portant a terme el Departament davant la crisi del Covid-19 i preguntar a la consellera Jordà sobre la situació del sector aqüícola i pesquer, i com s'ha gestionat per donar-hi resposta.
Fornós ha destacat la feina feta pel sector i el Departament: "durant aquesta crisi tot ha funcionat per poder fer possible que als nostres mercats, supermercats i botigues de barri no hagin faltat els aliments". Ha afirmat.
La diputada que és la portaveu del Grup Republicà a la Comissió, ha afirmat que "les polítiques impulsades pel DARP durant la crisi sanitària s'han demostrat que són les correctes, perquè donen valor al sector primari i als seus productors, oferint-los les eines i recursos per promocionar-los; prioritzen el consum de productes de proximitat, reforcen la cadena alimentària, promouen polítiques que asseguren l'autosuficiència i la sobirania alimentària, i a la vegada, es manté una estreta relació amb el sector, les organitzacions agràries i les confraries".
Tanmateix Fornós s'ha mostrat preocupada per l'afectació de la crisi sobre els autònoms, cooperatives, empreses, pagesos, ramaders com els del sector cabrú i oví; o bé els del sector del vi i el cava que ja vénen  d'una campanya complicada, així com els de la fruita dolça al que ara se li suma una nova crisi a les portes d'una campanya amb falta de mà d'obra pel tema dels temporers.
Així doncs la diputada ha apuntat que "caldran més mesures, com ajudes de l'Institut Català de Finances per poder adaptar instal·lacions o fer altres processos de transformació del producte, igual que es va fer amb els excedents de llet fent-ne formatges i així no haver de malbaratar-la".
Segons Fornós la crisi ha demostrat que "si fóssim un estat propi moltes de les mesures que necessita el nostre sector les podríem gestionar molt millor, perquè la centralització de competències agràries que pateix Catalunya, no ens és útil i qui ho acaba pagant és el sector primari del nostre país. Ara mateix s'han fet moltes propostes al govern espanyol que esperen resposta per ser posades en pràctica."
La diputada ha recordat que avui 17 d'abril és el dia de la lluita camperola per la qual cosa ha fet "un agraïment a tots els que fan possible que cada dia tinguem a casa els millors productes del mar i de la terra". A més ha volgut fer una menció especial per a les dones del món rural; "les quals durant el confinament, a més de treballar a les explotacions agràries, a la vegada moltes han de dedicar-se a tenir cura dels menuts i altres familiars".
Fornós per acabar la seva intervenció ha palesat les desigualtats d'oportunitats que generen de les deficiències digitals d'una part de la Catalunya rural perquè no disposa de bones eines digitals a l'hora de teletreballar, estudiar o fer-ne un ús personal o comercial òptim.