3/30/2020

Unió de Pagesos treballa amb CCOO, UGT, FCAC, AFRUCAT i cooperatives per consensuar mesures per a la campanya i traslladar-les al subdelegat del Govern estatal a Lleida


Unió de Pagesos treballa amb els sindicats CCOO i UGT, amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Afrucat i diverses cooperatives de referència, per tal de consensuar un seguit de mesures de cara a la propera campanya agrària i traslladar-les al subdelegat del Govern de l'Estat a Lleida, en el marc de la reunió de la comissió provincial agrària, demà a Lleida, per tal que els ministeris corresponents en donin resposta. El sindicat i la resta d'entitats consideren que cal tenir en compte la complexitat d'aquesta campanya però que cal donar la millor resposta possible al sector agrari per assegurar l'abastiment alimentari a curt, mitjà i llarg termini.
 
Les entitats han consensuat que cal agilitat en la resolució de les qüestions que poden intervenir en la campanya agrària, així com donar respostes concretes i claredat en el funcionament i les mesures sanitàries que s'hagin d'adoptar, tant per a les persones treballadores com per a la pagesia i les empreses que contracten. El sector agrari és cabdal en aquests moments pel seu paper de producció d'aliments i per tant, és imprescindible que les administracions corresponents donin unes instruccions clares sobre el funcionament de la campanya.
 
Les entitats reunides amb aquesta finalitat consideren que el protocol de la campanya agrària 2020 ha d'incloure indicacions sobre les següents qüestions:
 

Mesures sanitàries de prevenció que s'han de complir per a una protecció adequada de les persones treballadores. (distància de seguretat mínima 1,5 metres...).
Documentació que ha de servir per acreditar l'activitat que s'està duent a terme.
Elements de protecció individual (EPI) necessaris i material de desinfecció.
Mesures que facilitin el funcionament de la mobilitat a les explotacions i centres de treball, tant amb els vehicles particulars com, si és necessari, per activar transport col·lectiu.

         En aquest sentit, les entitats proposaran a les autoritats competents que es puguin activar autobusos de transport col·lectiu en les zones en què sigui necessari, i que en aquests moments no estan en funcionament.

Ús dels allotjaments de temporers i d'altres allotjaments (capacitat màxima, normes sanitàries a respectar...). Les entitats proposaran que es treballi perquè en zones amb un alt volum d'activitat es puguin activar allotjaments turístics per a una adequada acollida de les persones treballadores.

D'altra banda, Unió de Pagesos recorda que arran de la crida a col·lectius d'aturats i estudiants perquè puguin participar en la campanya agrària, feta la setmana passada, ha rebut més de 1.500 correus electrònics en només quatre dies. El sindicat està contactant amb aquestes persones amb l'objectiu de fomentar la contractació de proximitat per reduir la mobilitat i les necessitats d'allotjament, fet que afavorirà les mesures preses per fer front a la crisi del covid-19.
 
Unió de Pagesos també demanarà que una agilització dels permisos excepcionals de treball per a col·lectius que es troben en el territori perquè puguin treballar a la campanya agrària.