3/09/2020

Pujol: “La paralització de les obres del Pla de Restitució Territorial han deixat alguns pobles en una situació límit”.


La diputada al Congrés, Norma Pujol, acompanyada dels alcaldes de Móra la Nova i Falset; les alcaldesses de Garcia, Ginestar i Vinebre, i el tinent alcalde d'Ascó; han denunciat la paralització de les actuacions i obres previstes al Pla de Restitució Territorial.
La diputada republicana ha afirmat que "la paralització de les obres del Pla de Restitució Territorial han deixat alguns pobles en una situació límit, perquè fa molts anys que esperen que les obres continuen, o en molts casos que comencin". La diputada ha recordat que de les 44 obres que recollia el Pla de Restitució, entre les quals hi ha captacions d'aigua, pous, conduccions i dipòsits, només se n'han executat 13; la resta, 31, es troben pendents d'adjudicació, de licitació o execució.
Pujol ha explicat que "per a Esquerra Republicana aquesta és una qüestió prioritària i volem desencallar la situació".  Així, aquesta setmana "registrarem una Proposició no de llei (PNL) al Congrés demanant un calendari d'execució de les obres i la convocatòria de la Comissió de Seguiment del Pla de Restitució Territorial". Ha dit la diputada, abans de fer saber que la PNL també es presentarà en format moció als ajuntaments i consells comarcals;  i que Esquerra "també hem registrat 4 preguntes per escrit al Govern espanyol sobre el Pla de Restitució".
D'altra banda, Pujol ha explicat que havia parlat, entre passadissos, de manera informal, amb la Ministra Teresa Ribera per traslladar-li la urgència i necessitat d'aquestes obres. "Li vaig recordar que és imprescindible que actualitzin el Pla Territorial i fixin un calendari d'actuacions perquè estem parlant de l'abastiment d'aigua de les nostres poblacions".
L'alcalde de Móra la Nova, Francesc Xavier Moliné, ha manifestat que diversos alcaldes de la Ribera d'Ebre i el Priorat se senten "amoïnats, perquè les obres del Pla de Restitució a les que es va comprometre el govern espanyol l'any 2010 es quedin en res, una vegada acabades les de descontaminació de Flix".
Moliné ha explicat les condicions precàries que pateix el seu municipi: "Tenim por que l'actual dipòsit d'aigua s'acabi col·lapsant i que ens puguem quedar sense aigua potable. Ara tenim un pou que està contaminat amb plaguicides, fet pel qual s'ha de construir un nou dipòsit i captacions incloses al Pla de Restitució que mentre no es porten a terme l'Ajuntament ha de gastar 100.000 € en filtres de carbó actiu".
Gemma Carim, alcaldessa de Vinebre  ha manifestat: "no entenem que no s'hagin fet obres i actuacions del Pla en aquells pobles més immediats a Flix, i en canvi s'hagin executat en municipis més allunyats".
Carim ha advertit que "molts pobles teníem previstes algunes d'aquestes actuacions i obres als nostres pressupostos municipals, però quan va haver-hi el compromís del govern espanyol de tirar-les endavant, vam alliberar aquestes partides, i a més de veure com no s'acaben de fer els dipòsits, captacions, connexions i abastiments compromesos al Pla; ens toca pagar des dels ajuntaments, per exemple, molts de diners en lloguer de filtres de carbó".