3/05/2020

Prop d’una centena de Miquelets recrearan el Setge de la Tortosa del 1708

Del 20 al 22 de març, Tortosa tornarà a reviure el Setge del 1708, un dels més destacats de la Guerra de Successió. Per cinquè any consecutiu, l'associació de recreació històrica de Els Miquelets de Catalunya es desplaçaran fins a la ciutat per rememorar les batalles que es van lliurar als inicis del segle XVIII.

Amb les Avançades de Sant Joan com a protagonistes indiscutibles de la batalla, també passant pel riu Ebre i per la resta d'emplaçaments defensius de la ciutat, les tropes de corregiment dels bàndols austriacistes i borbònics.

Aquesta tarda, el regidor de turisme, Sisco Pepió, ha explicat que la recreació "ja s'ha consolidat i s'ha convertit en un esdeveniment a tenir en compte dins del calendari cultural de la ciutat que ajuda a fomentar el turisme".

Pepió ha avançat també les principals novetats d'aquesta cinquena edició que presenta un atapeït programa d'actes.

El fet més destacat és l'augment d'actors que vindrà a la representació, ja que, augmenten fins a prop d'un centenar. A més, els carrers de la ciutat s'engalanaran expressament per a l'ocasió amb banderes dels dos bàndols del regiment. D'altra banda, la tradicional batalla fluvial canviarà d'escenari i es traslladarà a la platja fluvial de Ferreries, on si el cabal no ho impedeix, està previst que arribin els Miquelets a bord del llagut de Lo Sirgador. Un cop desembarcats, els dos bàndols s'enfrontaran en una batalla que serà una mica més llarga que en les anteriors edicions, permetent l'actuació també de les tropes de cavalleria. Aquesta batalla tindrà lloc dissabte 21 a les 12:30h.

Els Amics dels Castells tornen a sumar-se a la recreació. El seu president, Jordi Mulet, ha informat que dissabte se celebrarà un dinar popular a les Avançades de Sant Joan al preu de 13€, amb reserva prèvia al telèfon 977 449 648, per Whatsapp al 607 990 836, o bé al correu turisme@tortosa.cat

L'associació també té previst realitzar una visita guiada a les muralles i a les fortificacions en motiu dels seus 500 anys, amb la col·laboració de l'arquitecte Dídac Gordillo i dels mateixos Miquelets. La ruta, que tindrà lloc diumenge 22, començarà a les 10:30h a la Plaça Menahem Ben Saruq i finalitzarà a les Avançades de Sant Joan.

Divendres 20, a les 10:30h, es farà també una presentació dels Miquelets especial per a les escoles de la ciutat, a la plaça de l'Absis, on s'explicarà a la canalla qui eren els Miquelets i com va viure Tortosa la Guerra de Successió.

El mateix dia, a les 20:30h es passarà el documental "Vèncer o Morir" a l'Aula Didàctica del Museu de Tortosa.

El primer combat tindrà lloc dissabte a les 18h de la tarda, mentre que l'assalt final tindrà lloc diumenge de 12h a 13:30h, a les Avançades.

Finalment, al peu de les Avançades també es faran diversos tallers per als nens i nenes, es recrearà la vida quotidiana al campament, es faran balls populars i hi haurà un mercat d'artesania.

Cal destacar també que durant aquests dies, diversos restaurants de la ciutat que formen part de l'associació gastronòmica Plat i Got faran menús i tapes de l'època especials per a l'ocasió.

A l'acte han assistit també dos dels actors que representaran el Setge del 1708, el brigadier petit, Aleix Gozàlez, i l'austriacista del regiment de muntanya, Santiago Anglès.

 

 

Tortosa, Terres de l'Ebre, 3 de març de 2020

 

Redactat per: Irene López