3/10/2020

Les Terres de l’Ebre reflexionen sobre la “Novaruralitat, joves i desenvolupament dels poble” a Paüls

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, va inaugurar el proppassat dissabte la Jornada 'Nova ruralitat, joves i desenvolupament dels pobles' a Paüls, amb la participació de més d'un centenar de persones que van reflexionar i plantejar accions que ajudin a pal·liar el despoblament i afavorir el desenvolupament.

Una Jornada amb la presència de representants polítics i tècnics competents en la matèria que plantejaren una diagnosi que "a partir d'ara, i com va destacar el conseller, hem de passar de la teoria a la pràctica, treballant amb les realitats concretes de cada territori" – destacava el coordinador territorial de Joventut, Joan L. Barberà.

Durant la Jornada, en una primera part, es van dur a terme diverses ponències, on es plantejaren elements conceptual i de reflexió d'arrelament i d'un nou model de ruralitat, alhora que es donaren dades objectives sobre causes i efectes del despoblament.

Posteriorment, es va plantejar una presentació-debat entre experiències i visions sobre el repoblament, agrupades segons la trajectòria vital dels joves (no marxats; marxat i no tornats; marxat i tornats; vinguts de fora), que van reflexionar conjuntament sobre accions concretes per treballar els reptes socioculturals, econòmics i territorials.

En aquest sentit, alguns dels temes més rellevants que es plantejaren van ser:

Cercar estratègies territorials de desenvolupament conjuntes, compartint amb xarxa objectius i recursos entre totes les entitats implicades en el desenvolupament rural, incloent els municipis.
Calen serveis i eines que fomentin les oportunitats laborals i vitals en els municipis rurals.
Les persones joves són la clau. Fomentar el seu arrelament, o bé facilitar-ne el retorn un cop acabada la seva formació.
La dificultat per revertir el despoblament rau en la baixa natalitat, així que calen recursos en aquesta línea i en la gestió de corrents migratoris.
Reivindicar el món rural com un territori d'oportunitats, on cada municipi o zona té les seves potencialitats, i pensar amb una estratègia conjunta de territori i desenvolupar-la

Es va fer una primera part de ponències on es van plantejat elements conceptuals i de reflexió d'arrelament i d'un nou model de ruralitat, a més de donar dades objectives sobre causes i efectes del despoblament. Després es va passar una presentació-debat entre experiències i visions sobre el repoblament; agrupades segons la trajectòria vital dels joves en 4 grups (no marxats, marxats i no tornats, marxats i tornats i vinguts de fora); i on es va poder fer una bona reflexió conjunta sobre accions concretes per treballar els reptes sociocultural, econòmic i territorial.