3/03/2020

Cinc instituts de les Terres de l’Ebre participaran en el programa Premsa a les Escoles


Els instituts Montsià d'Amposta, 3 d'abril de Móra la Nova, Els Alfacs de Sant Carles de la Ràpita, Sòl de Riu d'Alcanar i l'Institut Deltebre són els cinc centres educatius de les Terres de l'Ebre que participaran aquest mes de març en el programa Premsa a les Escoles, impulsat pel Col·legi de Periodistes i l'Obra Social "La Caixa. En total seran 225 alumnes ebrencs els que se'n beneficiaran de l'experiència. A tot Catalunya arribarà a 3.600 estudiants de 70 centres de secundària.

Les xerrades aprofundiran en temes d'actualitat en el món de la comunicació com la informació a les xarxes de comunicació i les fake news. Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya hi ha molt d'interès a conèixer "la dieta mediàtica" dels més joves, que de manera unànime els darrers anys assenyalen les xarxes socials com a principal canal de comunicació a través dels quals s'informen. Una situació que els exposa a les "fake news" i la postveritat amb tot el que socialment comporta. D'aquí que se'ls hi expliqui les diferències que hi ha entre canals d'informació i mitjans de comunicació i les garanties i beneficis que aporta el periodisme que abraça el codi deontològic, rigorós, contrastat i plural. Durant les xerrades, en alguns casos, s'inclou una part d'exercici pràctic, com l'anàlisi de la premsa del dia, l'elaboració d'una peça informativa o una roda de premsa amb la participació dels alumnes.

En aquesta onzena edició del programa Premsa a les Escoles, les xerrades als instituts ebrencs les conduirà el periodista Dani Sainz de Aja, de coneguda trajectòria professional. Sainz de Aja es desplaçarà a cadascun dels centres escolars que han sol·licitat participar en el programa, per a  explicar en primera persona la seva experiència i el seu coneixement sobre l'ofici, transmetre la funció social i la importància que tenen els mitjans de comunicació avui dia. Farà servir exemples i casos pràctics amb diferents materials en tota classe de suport, audiovisual, premsa i digital.

Experiència positiva i enriquidora

EduCaixa, el programa educatiu de "la Caixa" i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, comparteixen un objectiu comú: fomentar la reflexió sobre l'actualitat informativa, promoure el respecte al pluralisme i crear consciència del paper que exerceixen els mitjans de comunicació en una societat democràtica, lliure i plural. La iniciativa, a més, constitueix, avui més que mai, un recurs imprescindible de cara a entendre una realitat complexa i en constant canvi.

Els centres participants de totes les edicions valoren molt positivament la iniciativa, i els seus responsables creuen que l'activitat permet als seus alumnes tenir una millor comprensió dels mitjans i de la seva importància social.